Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Veolia már most is három gázmotoros kiserőművet fog össze egyetlen szabályozó egységbe együttesen közel 30 megawatt villamos energia termelő kapacitással, a Veolia Energia Magyarország Zrt. pedig a későbbiekben ebbe a rendszerbe kívánja integrálni a nyíregyházi és a debreceni kombinált ciklusú erőműveket (együtt 160 megawatt), valamint a gázmotoros erőműparkját is. Ezzel a Veolia Energia Magyarország Zrt. a legnagyobb szereplők közé lép a szabályozói piacon is. (A virtuális erőművek működéséről itt írtunk korábban.)

Október 16-án írták alá a felek azt a megállapodást, amelynek értelmében a Veolia Energia Magyarország Zrt. 51 százalékos tulajdonrészt vásárolt a CHP Erőmű Kft.-ben. A tranzakció eredményeképpen a Veolia Energia Magyarország Zrt. erőművi portfóliója tovább bővül az újpalotai, az egri és a dunakeszi gázmotoros kiserőművel. Egyúttal a társaság a szabályozói piacra is belép, ugyanis a CHP Erőmű Kft. a három, együttesen közel 30 megawatt villamos energia termelő egységet már korábban egy ún. virtuális erőműbe szervezte, amelynek működését egy a főváros XI. kerületében kialakított diszpécser központ irányítja.

A kiserőművek műszaki összekapcsolása és termelésirányítása lehetővé teszi, hogy azok működését a valós idejű fogyasztói igényekhez kössék és értékesítsék az általuk ily módon termelt villamos energiát a különféle piaci szegmensekben: a magyar villamos energia tőzsdén (HUPX-on), a rendszerszintű szolgáltatások piacán és végfelhasználók számára közvetlenül.

A CHP Erőmű Kft. többségi tulajdonának megvételével a Veolia Energia Magyarország Zrt. egyúttal a budapesti távhőpiacon is megjelenik szolgáltatóként. Ugyanis a 22 megawatt névleges hőteljesítményű újpalotai gázmotoros kiserőmű által termelt hőt a Főtáv Zrt. veszi át.