Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mobil távközlési szolgáltatások beszerzésére kötött keret-megállapodást összesen nettó 1,5 milliárd forint értékben a nemzeti fejlesztési tárca felügyelete alá tartozó Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF). A közbeszerzési eljárásra mindhárom magyarországi mobilszolgáltató, a Magyar Telekom Nyrt. (MT), a Telenor Magyarország Zrt. és a Vodafone Magyarország Zrt. jelentkezett, s mindhárom nyert. A beszerzés telefonos és mobilnetes szolgáltatásokra szól, nem része telefonkészülékek beszerzése. A keret-megállapodás alapján a költségvetési szervek és a központosított közbeszerzéshez önként csatlakozó szervezetek kötik meg a szolgáltatási szerződéseket a kiválasztott távközlési cégekkel.

Kedvezményeket vártak

A KEF úgynevezett kormányzati díjcsomagra kért ajánlatot, a követelmények közé tartozott, hogy a havi alapdíj legfeljebb 3500 forint lehet, amely belföldön 100 százalékban lebeszélhető, a számlázás másodperc alapú és nem lehetséges időszak megkülönböztetése. Az első 50 sms ingyenes, az ezen felüliekre egy díjtétel adható. Ingyenes a belépés és a hangposta hívása. A kormányzati előfizetők (a T-mobilosok, a telenorosok és a vodafone-sok) a szolgáltatótól függetlenül egy hívócsoportba tartoznak egységes feltételekkel, a csoporton belüli szolgáltatás havi díja legfeljebb 500 forint lehet. A hívócsoporton belüli szolgáltatás percdíja nulla forint. A 2 GB-os adatforgalmi csomag havi díja 100 százalékban leforgalmazható, nulla forint a belépési díj, a havidíj pedig a modemdíjat is tartalmazza. A forgalmi díj mérése 1 Kbyte-os egységekben történik, a 2 GB adatmennyiség felhasználása után alapesetben a letöltési/feltöltési sebességet csökkentik a fordulónapig túlforgalmazási díj nélkül. Térítésmentesen biztosítani kell a hívástartást és -átirányítást, a konferenciahívást, az anonim számot, a tudakozó és a telefonkönyv-tiltást, az üzleti hangpostát, a hívó fél azonosítását, a nemzetközi kimenő hívást és a nemzetközi roamingot, az elektronikus számlázást és az e-hívásrészletezőt. Az eljárás során ennél kedvezőbb ajánlatokat tehettek a szolgáltatók.

A végső árajánlatok (forint)*
1. Magyar Telekom Nyrt.2230
2. Telenor Magyarország Zrt.2850
3. Vodafone Magyarország Zrt.4920
*képzett ár (havi átlagos), nem a szerződéses ár, Forrás: kozbeszerzes.hu

Jogorvoslati eljárás indult

A közbeszerzésen a KEF áprilisban hirdetett eredményt, sorrendben az MT-t, a Telenort és a Vodafone-t választotta. Az MT végső ajánlati ára (amely egy képzett átlagár, nem a szerződéses összeg) 2230 forint volt, a Telenoré 2850, míg a Vodafoné 4920 forint. A szerződéskötésre azonban csak később került sor (májusban előbb az MT-vel, majd a Telenorral, júliusban pedig a Vodafone-nal), mert két pályázó, a Vodafone és a Telenor jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KD). A Vodafone többek közt a versenytársai túl alacsony, a Telenor pedig a Vodafone túl magas árajánlatát vitatta. Az árképzés indoklásában mindkét társaság hivatkozott arra, hogy a beszerzés nyomán rövid, legfeljebb 14 hónapos időtartamra kíván szerződést kötni velük a KEF és a költségvetési szervek a 2013. január 1-jétől megjelenő negyedik, állami mobilszolgáltató (MPVI Zrt.) piacra lépése miatt. A Vodafone az indoklásban kitért arra is, hogy a közbeszerzési kiírásban nem határozták meg a hang és adat előfizetések arányát, ami nem tette lehetővé a kockázati elemek minimalizálását. Az ajánlat benyújtása előtt pedig megtérülési számításokat végzett a "gazdasági ésszerűség szempontja mellett". A Telekom az alacsonyabb ellenszolgáltatási díjat a piacvezető pozíciójával és az általa biztosított méretgazdaságos, költséghatékony szolgáltatás lehetőségével indokolta.

Havi 140 millió forintért mobiloznak

A KD már a jogorvoslati eljárás lezárta előtt engedélyezte a KEF-nek, hogy szerződést kössön a szolgáltatókkal. A KEF halasztást nem tűrő kiemelkedően fontos érdek, illetőleg nemzetgazdasági okokra hivatkozva kérte a szerződéskötés engedélyezését. A korábbi, 2008. május 5-én kötött keret-megállapodása ugyanis 2012. május 4-én hatályát veszti, ami nemzetgazdasági szinten havi több százmilliós többletkiadást okoz, ugyanis szerződés hiányában a mobil távközlési szolgáltatók a publikus díjcsomagok alapján kötelesek a szolgáltatást nyújtani a központosított közbeszerzési rendszerhez tartozó intézmények számára. A kormányzati intézményeknek az önként csatlakozó szervezetekkel együtt 2011. szeptemberében a három mobilszolgáltatónál összesen 70 800 előfizetése volt, amelyek havonta átlagosan 140 millió forint forgalmat bonyolítottak. Ez alapján a keretmegállapodás hiánya 3 hónap alatt akár 714 millió forint többletkiadás okozhat - indokolta a KEF a mielőbbi szerződéskötést.

A KD végül elutasította a két szolgáltató jogorvoslati kérelmét. A KEF ugyanis mindhárom szolgáltató ajánlatát érvényesnek fogadta el, és mindhárommal keret-megállapodást akart kötni, s ez a KD szerint mindhárom cég érdeke is. Az irreális árakat nem vizsgálta a döntőbizottság, csak azt, hogy a cégek árképzésre adott indoklása megfelelt-e a jogszabálynak és a KEF indokláskérésének. Ezt pedig rendben lévőnek találta.

A KEF szerint a Telekom árajánlata nem volt irreálisan alacsony, figyelembe véve, hogy a 70 800 kormányzati előfizető havonta átlagosan 140 millió forintos forgalmat bonyolít, így egy előfizetőre átlagosan havi 1977 forintos forgalom esik. Erre pedig bőven fedezetet nyújt a legkedvezőbb árajánlatot tevő Telekom 2180 forintos havi díja.

Árajánlat tartalma
(közbeszerzési díjjal növelt nettó Ft ár/hónap/előfizető)
140 perc Telekom irányba indított hívás
140 perc Telenor irányba indított hívás
140 perc Vodafone irányba indított hívás
80 perc vezetékes irányba indított hívás
10 db sms (az 50 ingyenes sms-en felül)
A kormányzati hívócsoporton belüli szolgáltatás alapdíja
2 GB-os adatforgalmi csomag díja
1 GB túlforgalmazás díja
Forrás: kozbeszerzes.hu