Egyedüli ajánlattevőként a Közgép Zrt. és a Magyar Aszfalt Kft. alkotta konzorcium nyerte meg a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) útépítési tenderét, az előzetesen becsült árnál egymilliárd forinttal magasabb összegért - derül ki az európai uniós közbeszerzési értesítőből (Tenders Electronic Daily). A cégek idén áprilisban versenytárs nélkül futottak be a 8-as számú főút Várpalota és Veszprém közi, 4,1 kilométeres szakaszának 11,5 tonnás burkolat-megerősítésére, a hajmáskéri csomópont építésére kiírt közbeszerzésen, nettó 3,24 milliárd forintos ajánlattal. A szerződés előzetesen becsült értéke nettó 2,2 milliárd forint volt. A tenderen a legalacsonyabb árajánlat alapján választottak nyertest a közbeszerzési hirdetmény szerint.

A Közlekedés operatív program keretében uniós támogatással megvalósuló kiemelt projekt támogatási összegének növeléséről április 9-én döntött a kormány - olvasható a Magyar Közlöny 61. számában.

A hajmáskéri csomópont kiemelten balesetveszélyes szakasznak számít. A beruházás során négy kilométeren kétszer két forgalmi sávot, valamint különszintű csomópontot alakítanak ki, új közúti aluljáróval. A projekt megvalósulásával a közlekedők és a gyalogosok számára egyaránt biztonságossá válik a csomópont - írta a NIF a közbeszerzés tavaly novemberi kiírásakor.

Márciusban a Közgép, Magyar Aszfalt és a Colas Hungária Zrt. alkotta konzorcium nyerte meg az M3 autópálya 49. számú főút (őri csatlakozás) és Vásárosnamény közti 11,9 kilométeres szakaszának építésére kiírt közbeszerzést is. Itt a szerződés előzetesen becsült értéke nettó 13 milliárd forint volt (míg egy előző, megsemmisített közbeszerzésen még 12 milliárd), a nyertes ajánlat pedig nettó 15,5 milliárd forint lett. A kétszer két sávos sztráda építésére pályázott még a szlovákiai bejegyzésű Doprastav a.s. és a lábatlani székhelyű Dömper Kft. alkotta konzorcium is.

Egy másik tenderen idén januárban 2 forintot engedett az árból a Közgép konzorciuma. Az M3-as Nyíregyháza és 49-es főút (Őr) közti szakasz építéséhez kapcsolódó kiegészítő munkák elvégzésére kiírt tendert a Közgép, Magyar Aszfalt és Colas Hungária konzorciuma nyerte meg, a szerződés eredetileg becsült értéke nettó 321 millió forint volt, a cégek nettó 320 999 998 forinttal nyertek.