Veszélyben a biztonságos ivóvízellátás - figyelmeztették a kormányt

A víziközmű ágazatban működő jó néhány önkormányzati cég csőd közeli helyzetére, az itt dolgozók rossz bérhelyzetére hívta fel a figyelmet a független, több szakszervezetet tömörítő Országos Víziközmű Ágazati Szövetség (OVÁK) pénteken. Petícióban fordultak a kormányhoz egy komplex fejlesztési csomag kidolgozása érdekében - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2020. január 31. péntek, 16:12
Fotó: Stocksnap

Szerintük a felhalmozódott problémák már a biztonságos ivóvízellátást és szennyvízelvezetést veszélyeztetik. Kecskés Károly, az OVÁK koordinációs szóvivője, aki egyben a Fővárosi Vízművek Zrt. munkahelyi szakszervezetének elnöke is, hangsúlyozta: fejlesztésre szorul a víziközműrendszer, amihez kormányzati intézkedések szükségesek.

Mint mondta: Orbán Viktor miniszterelnök közreműködését kérik abban, hogy a kormány lehetőségeihez mérten tárgyaljon olyan fejlesztési csomagról, amely megoldást jelentene az önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű szolgáltatók működési nehézségeinek megoldására, a szükséges és jelentős béremelésre, a munkaerő megtartására, valamint a szolgáltatások biztonságos üzemeltetési feltételeinek hosszú távú biztosítására.

Ez lenne a megoldás

A sajtótájékoztatót követően a szövetség képviselői átadták az erről szóló petíciót a Miniszterelnökség képviselőinek a Karmelita kolostornál. A szövetség szerint a közművezeték-adó azonnali felfüggesztése, valamint a változatlan fogyasztói ár mellett az áfa mértékének azonnali csökkentése érdemi előrelépést tenne lehetővé az ágazatban elmaradt bérfejlesztések terén és segítené a hálózati rekonstrukciókat is. Számításaik szerint a közművezeték-adó felfüggesztése 14 milliárd forint, míg az áfakulcs 18 százalékra mérséklése 23 milliárd forint forrást jelenthetne.

Kecskés Károly kiemelte, hogy az ágazatot sújtja a munkaerő-állomány elöregedése, amelyet a bérek emelésének elmaradása okoz. Kiemelte, hogy a Századvég Gazdaságkutató Zrt. adatai alapján 2022-re 10 százalékkal, míg 2027-re 25 százalékkal kevesebb munkavállaló lesz, mint amennyi a megfelelő víziközmű ellátáshoz szükséges lenne.

Jelentős problémának nevezte a vízvezeték hálózat és a víziközművek állapotát, amely a forráshiány miatt szintén elöregedett. Mindemellett több víziközmű vállalat a csőd közelében van.

A probléma forrása

Az elnök szerint a problémákat több tényező okozza: 2012-ben befagyasztották a víz- és csatornadíjat, majd 2013-ban 10 százalékkal csökkentették a díjakat, aminek következtében a bevételek a 2009-es szintre estek vissza, míg a költségek jelenleg 2020-as áron vannak. Tíz év alatt jelentősen emelkedtek a bérek, az anyagdíjak, az energiadíjak. 2013-ban bevezették a közművezeték-adót, és az energiahivatalnak felügyeleti díjat is kell fizetniük a szolgáltatóknak - sorolta.

Kitért arra is, hogy ha a petíció benyújtását követően nem történik változás, akkor márciusban több szakszervezet bevonásával érdekeik érvényesítésére közösen lépnek majd fel.

Az OVÁK-ot tavaly novemberben alapították, tagjai a BÁCSVÍZ Zrt. szakszervezete, a Fővárosi Vízművek munkahelyi szakszervezete, a VASIVÍZ munkahelyi szakszervezete, az Autonóm Területi Szakszervezet, valamint a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete 2000 (HVDSZ 2000), és a Víz-SZEM szakszervezete. A szövetség célja, hogy a benne tömörült érdekvédelmi szervezetek a vízügyi ágazat és munkavállalói érdekében együttműködjenek helyi, regionális és országos szinten. A víziközmű ágazatnak 20 ezer dolgozója van, a szakszervezetek pedig közel 3500-4000 munkavállalót képviselnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hali-ho, 2020.02.01 09:19

Tavaly novemberben alakult szakszervezeti szövetség. Miért most? Eddig nem volt baj? Vagy tán nem valamilyen politikai hullámra felülő egylet az őszi választások után?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.01.31 18:02

Dehogy van veszélyben ! Majd küldenek honvédségi lajtos kocsit oda ahol nem lesz víz és osztogatják lőrincbarát ásványvizét vasár és ünnepnapokon az adófizetők pénzén. Választások előtt 2 héttel még krumpli is jár majd hozzá :)))
Amúgy meg épp ez a cél hogy boruljon a bili. Majd jön valami NERnarancs aki megmutatja hogyan kell csinálni azt a vízközmű szolgáltatást. Kilopja majd belőle amit lehet aztán eladja az államnak mint az erőművet lölö. A birkák még tapsolni is fognak hozzá :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2020.01.31 17:23

Aki dolgozott a vízműveknél az előre látta, hogy a rezsi csökkentésnek ez kell hogy legyen a következménye, mert a vízműveknél a víz ára nem tartalmazott pofátlanul nagy nyereséget, ezt csak az ehhez sem értő politikusok mondták!Választási céljaik elérése érdekében képesek voltak egy igen fontos ágazatot a padlóra vinni, csak hogy elnyerjék az ez ügyben is járatlan szavazók bizalmát!Kíváncsi vagyok hogy a kormány mikor fogja belátni, hogy a rezsicsökkentés az országnak nem tett jót, mert veszélyeztette az egészséges vízellátást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html