A rendkívüli - akár mínusz 20 fok alatti hideg - a vízórákat is próbára teheti - figyelmeztet a győri vízellátást biztosító Pannon-Víz.

A cég szerint egy félrecsúszott aknafedél, egy kitört pinceablak, egy nyitva felejtett ajtó is gondot okozhat, elfagyhat a vízmérő. Ha ugyanis víz maradt benne vagy víz került bele, akkor a megfagyott víz kettéroppanthatja a vízórát. A Pannon-Víz azt javasolja, hogy az érintettek figyeljenek oda a szigetelésekre.

Ha mégis víz került a vízórába, és jéggé fagyott, akkor a a kisebb - úgynevezett - jégdugók házilag is kimelegíthetők. Nagyon óvatosan szabad csak melegíteni, mert ha elpattan a vízmérő üvege, akkor cseréltetni kell" - áll a tájékoztatóban. Ebben utalnak arra is, hogy a vízmérők fagyvédelméről a vonatkozó kormányrendelet szerint a fogyasztónak kell gondoskodnia. A fagyott vízmérő cseréje pedig a cég szerint húszezer forintos kiadást jelent.

A rossz kabát nem biztos, hogy elég

A téli felkészítésről szóló - korábban kiadott - összefoglalójában a Pannon-Víz egyébként azt javasolja: "Az aknában lévő vízmérőt még akkor is érdemes valamilyen nedvességet taszító szigetelőanyaggal beborítani, felöltöztetni, ha úgy gondoljuk, hogy "elég mélyen" helyezkedik el. Legjobb a többrétegűre hajtogatott építési fólia vagy bármi más nem nedvszívó szigetelőanyag. Nem elég, ha "rádobunk egy rossz kabátot, vagy egy köteg újságpapírt papírt a vízórára."

Ha a szigetelőanyag átnedvesedik, semmit nem ér, ugyanúgy átengedi a hideget. Olyan szigetelőanyag kell, ami nem nedvesedik át - derül ki a cég összefoglalójából, amely szerint a legjobb a vízmérőaknát felül is érdemes gondosan szigetelni.