Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az illegális parlagfűkészítményeket forgalmazó élelmiszer-előállítók és webshopok célirányos vizsgálatakor a jogszabályi előírások által tiltott parlagfűkivonatot, valamint a kivonat alapanyagaként szolgáló szárított parlagfüvet találtak egy Zala megyei vállalkozásnál a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei.

Az érintett Ezerjófű Gyógynövény Kft. az első ellenőrzést követően - a hatósági rendelkezésnek megfelelően - ugyan kezdeményezte a fellelt Parlagfű+ kivonat elnevezésű termék visszahívását, egy későbbi, webshopok szúrópróbaszerű ellenőrzésére irányuló hatósági vizsgálat azonban megállapította, hogy a vállalkozás egy másik, szintén parlagfüvet tartalmazó készítményt is fogalmaz Cseppecske+ néven.

A hatóság közleménye szerint az előállítónál tartott újabb helyszíni ellenőrzés alkalmával kiderült, hogy a vállalkozás a korábbi hatósági intézkedést követően a Cseppecske+ termék gyártmánylapját - a tiltott parlagfű összetevő mellőzésével - módosította, nem intézkedett viszont a korábbi gyártásból származó, jogsértő termékek kapcsán. Kifogás merült fel a termékek nyomon követhetőségét illetően is.

Az előállító a készítményeket különböző bioboltokban és az interneten árusította, noha a hatályos jogszabályok alapján Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként. A Nébih - többszöri hatósági ellenőrzés során - a jogsértő termékeket azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, forgalomba hozatalukat megtiltotta, a fellelt tételeket zár alá vette, továbbá elrendelte a kereskedelmi forgalomba került termékek azonnali hatállyal történő visszahívását. Az eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság kiszabása várható.

Fontos tudni, hogy a parlagfű és az abból készült élelmiszerek új élelmiszernek minősülnek, kizárólag az Európai Bizottság által kiadott engedély birtokában forgalmazhatók. Az uniós engedélyezés során az élelmiszerként történő felhasználás biztonságosságát kell bizonyítani. Felhívjuk a fogyasztók figyelmet arra, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Tudományos Tanácsadó Testülete az élelmiszerekben, étrend-kiegészítőkben alkalmazásra nem javasolt növények között tünteti fel a teljes parlagfű növényt annak citotoxikus (sejtmérgező) hatása miatt.

Valamennyi élelmiszer-előállító és forgalmazó figyelmét felhívja a Nébih arra, hogy a jövőben is folyamatosan ellenőrzi a tiltott parlagfűtermékek forgalmazását.