Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Illegálisan forgalmazott és nem engedélyezett színezéket tartalmazó étrend-kiegészítőt talált ellenőrzése során a Nébih. A Devil Star potencianövelő - csakúgy, mint az ajándékként mellé adott pezsgőtabletta - engedélyezett színezékeket is tartalmazott, azonban a jelölésen ezeket nem tüntették fel, ráadásul mennyiségük több esetben a határértéket is jelentősen meghaladta. A Nébih azonnali hatállyal elrendelte mindkét termék forgalomból történő kivonását - közölte a hatóság.

Internetes próbavásárlás során vizsgálta meg a Nébih a potencianövelőként árult Devil Star étrend-kiegészítőt. A Kínából származó, Csehországban csomagolt és egy szlovák forgalmazó által üzemeltetett weboldalon (multivitaminbolt.com) árult terméket az OGYÉI-nél nem jelentették be, így forgalmazása illegálisnak minősül.

Túl sok volt bennük a színezék

A laboratóriumi vizsgálatok az étrend-kiegészítőben ötféle (közülük egy nem engedélyezett) mesterséges színezéket mutattak ki, amiket annak csomagolásán elmulasztottak jelölni. Ráadásul a színezékek közül többet is határérték feletti mennyiségben tartalmazott a termék, Kosnilvörös A (E124) tartalma például tízszerese volt az engedélyezettnek - sorolja a Nébih közleményében.

Forrás: Internet

Hasonló problémák adódtak a potencianövelőhöz ajándékba adott Calmag C Star pezsgőtablettával is. A cseh származású termék jelölésén nem tüntették fel, hogy Tartrazin (E102) mesterséges színezéket tartalmaz. Továbbá a pezsgőtablettában található színezékkomponensek egyedi és együttes mennyisége is túllépte a határértékeket, például a Narancssárga S (E110) mért értéke tizennégyszerese volt a megengedettnek. A jelölésről a két színezékhez kapcsolódó kötelező figyelmeztetés is hiányzott: "a színezék(ek) megnevezése vagy E-száma: a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat".

Forrás: Nébih

A részletes adatok a Nébih honlapján olvashatók.

A forgalmazónak vissza kell gyűjtenie a készítményeket

A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta mindkét termék forgalomba hozatalát. Továbbá kötelezte a forgalmazót, hogy a készítményeket gyűjtse vissza mind a vásárlóktól, mind a kereskedelemből. A hatóság kéri, hogy aki rendelkezik a termékek valamelyikével, az ne fogyassza el és juttassa vissza a forgalmazóhoz - figyelmeztetnek.

Az eljárás folyamatban van, a vállalkozás élelmiszer-ellenőrzési bírságra számíthat. Mivel a termékek származási helye nem Magyarország, ezért a Nébih az egészséget érintő veszélyről a RASFF rendszeren keresztül értesítette a többi EU-s tagállamot is.

A hatóság kéri a vásárlókat, hogy amennyiben a fent megnevezett készítmények forgalmazását észlelik, jelezzék a Nébih zöld számán (06-80/263-244) vagy az [email protected] e-mail címen, hogy a lakosság egészségének védelme érdekében a hivatal a szükséges hatósági intézkedéseket mielőbb megtehesse.