Veszélyes húsokat vontak ki a forgalmas fővárosi piacról

Fél tonna jelöletlen, tiltott módon lefagyasztott húst foglalt le a Nébih, a Napi.hu információi szerint a Hold utcai piacon is árusító Szoltim Hús Kft.-ről van szó.
Napi.hu, 2016. július 27. szerda, 08:18
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy budapesti vásárcsarnok egyik húsboltjában tartott ellenőrzést a múlt héten. Az ellenőrök mintegy fél tonna jelöletlen, tiltott módon lefagyasztott húst foglaltak le. A termékeket megsemmisíttették, a vállalkozás milliós nagyságrendű bírságra számíthat - írta közleményében a Nébih kiemelt ügyek igazgatósága.

A hivatal munkatársai egy budapesti vásárcsarnok húsboltjában tartottak ellenőrzést a múlt héten. Lapunk információi szerint ez a budapesti, V. kerületi Hold utcai piac volt, az üzletet pedig a dunakeszi székhelyű Szoltim Hús Kft. üzemelteti. A Céginfo.hu adatai szerint a kft. 2014-ben 253 millió forint nettó árbevétel mellett 2 milliós veszteséggel működött, míg 2015-ben 281 milliós forgalommal és 1,5 milliós nyereséggel zárta az évet.

Az üzletben az élelmiszer-előállításról semmilyen nyilvántartást nem vezettek, az önellenőrzési rendszer sem volt naprakész, a higiénikus kézmosás feltételei pedig több kézmosónál is hiányoztak.

Az akció során az üzletben és annak raktárában összesen 460 kilogramm jelöletlen, valamint a helyszínen tiltott módon lefagyasztott, lejárt fogyaszthatósági idejű húst foglaltak le. A forgalomból kivont húsok között ismeretlen eredetű, ezért nem nyomon követhető vaddisznócomb, szarvashús, kacsa- és libamáj, kacsamell, borjúcomb, báránygerinc és egyéb, magas árfekvésű áruk voltak, amiket elsősorban éttermeknek akartak értékesíteni. A lefoglalt termékek közül különösen veszélyesnek számít az ismeretlen eredetű, Trichinellára nem vizsgált vaddisznóhús.

A hatóság elrendelte a lefoglalt termékek megsemmisítését. Az eljárás folyamatban van, az üzlet milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

A trichinellózist szabad szemmel nem látható féregélősködők okozzák. Az élősködők az emberi szervezetbe fertőzött, nem kellően hőkezelt hús vagy abból készült nem hőkezelt húskészítmény (kolbász, sonka stb.) elfogyasztásával kerülnek be. A lappangási időszakot követően fejfájás, rossz közérzet és magas láz jelentkezik. Gyakori a súlyos izomfájdalom. Erős fertőzöttség esetén változatos és olykor súlyos idegrendszeri tünetek alakulhatnak ki. Egyes súlyos esetekben a megbetegedés halálos kimenetelű is lehet.

A betegség megelőzése érdekében kötelező valamennyi fogékony állat közfogyasztásra kerülő húsának trichinellózisra irányú vizsgálata, így a legális kereskedelembe nem kerülhet olyan vaddisznó húsa, amin nem végezték el a vizsgálatot - közölte a Nébih.

Az ellenőrzésről video is készült:

HOZZÁSZÓLÁSOK