BUX
38240

Veszélyes kávét találtak, de megvan a legjobb is - Ön melyiket issza?

Közel negyven őrölt kávé laboratóriumi és kedveltségi vizsgálatát végezte el a NÉBIH - az élen egy Tchibo termék végzett, de jól szerepeltek az áruházláncok saját márkás termékei is. A kedveltségi vizsgálaton is utolsó helyezett, toxinnal szennyezett D.Kaiser Krone őrölt pörkölt kávét pedig vélhetően pörkölt gabonával keverték.

Napi.hu, 2015. március 19. csütörtök, 10:35

A vizsgálat során bebizonyosodott, hogy koffeintartalom szempontjából mindegyik termék megfelel az előírásoknak. A vizsgált 39 termék koffeintartalmának átlaga 2,34 százalék (m/m) volt. A legmagasabb koffeintartalmú kávé a Tchibo Family volt 3,08 százaék (m/m) koffeintartalommal, míg a legalacsonyabb koffeintartalmú a Jacobs Krönung és a D.Kaiser Krone volt 1,68 százalékkal.

A növényvédőszer-maradék vizsgálat alapján szintén minden termék megfelelt. A vizsgált 39 termékből 2 termék esetében találkoztak az ellenőrök kisebb jelentőségű jelölési hibával, amelyek miatt a felelős élelmiszervállalkozásokat figyelmeztették.

A top 10 kávé
Meglepő lehet, hogy neves kávémárkák szorultak a lista végére, miközben jó helyezést értek el az áruházláncok saját márkás termékei.
A teszt egyik további érdekessége, hogy két ugyanolyan Lavazza-termék is szerepel benne méghozzá úgy, hogy az egyik hazai Tescóban vásárolt a 10., az Ausztriából beszerzett a 19. helyen végzett.
A teljes lista innen letölthető.
1. Tschibo Exclusive, 2396 Ft/kg2. Bellarom Gold / Lidl, 3596 Ft/kg3. Pellini Tradizionale4. Cafe Pellini Top (arabica 100 %), 11 996 Ft/kg 5. Spar Regio Gold, 2276 Ft/kg6. S Budget Caffee Classico, 1556 Ft/kg7. Grano de Café, 1556 Ft/kg8. Douwe Egberts Omnia Classic, 3196 Ft/kg9. Jacobs Merido Mocca, 2160 Ft/kg10. Lavazza Crema e Gusto, 5540 Ft/kg

A laboratóriumban mind a 39 termék esetében megtörtént az ochratoxin-A vizsgálata is. (Az ochratoxin-A a penészgombák által termelt méreganyag, azaz mikotoxin, amely főként gabonafélékben, gabonakészítményekben, hüvelyesekben, pörkölt kávéban, sörben, szárított szőlőben, szőlőlében, borban, kakaóban, mogyorófélékben és fűszerekben fordul elő.)

A mért eredmények alapján 1 termék kivételével mind megfelelt a jogszabályban előírtaknak. A kifogásolt őrölt pörkölt kávé ochratoxin-A szennyezettsége 12,95 μg/kg volt a maximálisan megengedett 5,0 μg/kg-mal szemben. A hatóság azonnali hatállyal elrendelte a forgalomból való kivonását, a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását és a forgalomba hozatal megtiltását, illetve élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására is sor kerül.

A laborvizsgálatok során kiderült, hogy a kedveltségi vizsgálat szerint utolsó helyen végzett D.Kaiser Krone őrölt pörkölt kávé glutént, illetve a mikroszkópos vizsgálat alapján idegen növényi eredetű keményítő szemcséket is tartalmaz a kávé szövetelemek mellett. A kávé valószínűleg pörkölt gabonaféléket tartalmaz és emiatt mutatható ki a termékben glutén. A toxinszennyezettség és a gluténtartalom mellett a termék alacsony koffeintartalma is gyanússá vált a hatóság számára.

A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága helyszíni ellenőrzést végzett és nyomonkövetési problémákat tárt fel. Az ellenőrök az üzemben 8,2 tonna terméket koboztak el, további 12 tonna esetében forgalmi korlátozást rendeltek el, az üzem működését pedig felfüggesztették.