A közlemény szerint termékeiket több órán át 100 fok feletti hőmérsékleten hőkezelik, így a betegséget okozó baktérium mindenképpen elpusztulna az eljárás során. A cég 2009 óta gyárt szarvasgombás termékeket, eddig semmilyen panasz nem érkezett rájuk - jegyzi meg.

Keksz Zsolt idéz a Nébih tájékoztatójából, amely szerint Magyarországon az esetek döntő többségét a házi disznóvágás során készített, nyers vagy rosszul hőkezelt hurka, sonka, kolbász és disznósajt okozza. A betegséget okozó Clostridium botulinum baktérium hőérzékeny, 80 Celsius-fok felett denaturálódik, 10 perces forralást követően elpusztul, hatástalanná válik - írja.

A kistermelő megjegyzi azt is, hogy a baktérium szinte kivétel nélkül húsárun keresztül kerül a szervezetbe, "de sem az üzemben, sem a magánéletben (vegetáriánusok az alkalmazottak) nem használunk és fogyasztunk húst, így nem érintkezhet azzal". Keksz Zsolt mindemellett a közleményben arra kérte a vásárlókat, hogy a Nébih vizsgálat befejezéséig ne fogyasszák a Gourmand Company termékeit.

Nem minden bio, ami annak látszik

Bár biopiacokon, bioboltokban értékesítették, nem biotermékek Keksz Zsolt kistermelő termékei, amelyek a gyanú szerint botulizmust okoztak - közölte a Magyar Biokultúra Szövetség (MBSZ). Nem voltak bio (ökológiai, biológiai, organikus) termékek, mivel nem tanúsította őket senki, de ezt nem is állították címkéiken; nincs tehát összefüggés a botulinum szennyezettség és a biogazdálkodás között, hiszen a szennyeződést kizáró eljárások a biogazdálkodásban is engedélyezettek, sőt kifejezetten elvártak - közölte a szervezet. Az eset a szövetség szerint rávilágít arra a szabályozatlan, és a fogyasztókat megtévesztő helyzetre, hogy a "bioboltokban", "biopiacokon" - az ellenőrzést önként vállaló elárusító helyeket kivéve - a fogyasztók folyamatos megtévesztése zajlik. Hozzáteszik, hogy ezen kíván változtatni a készülő hazai biorendelet módosítása.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton figyelmeztetett a  kolbászmérgezésként ismert botulizmus veszélyére, amelyben eddig négyen betegedtek meg. Hozzátették, hogy a hatóság egy kistermelő tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, termékeit begyűjtik. (Amint arról beszámoltunk, ezeket a termékeket visszavonták a hazai boltokból - részleteket erről itt olvashat.)

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) tájékoztatása szerint Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három esetben is olyan botulizmus megbetegedés fordult elő, amelyet megelőzően a beteg egy magyar termelő által készített, különböző, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket (szarvasgombás pesto, humusz) fogyasztott.

Megállapították azt is: alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt, egri kistermelő Gourmand company márkajelzésű készítményeitől lettek rosszul. A gyártó 12 termékcsoporton belül mintegy 61 féle terméket állít elő, a Nébih jelezte, hogy a termékmintákat folyamatosan gyűjtik be.

A Nébih felhívta a figyelmet arra: ha valaki fogyasztott az elmúlt hetekben Keksz Zsolt termékeiből, és azt követően nehezen azonosítható tünetekkel megbetegedett, azonnal forduljon orvoshoz. A zöldségkészítményt (szarvasgombás pesto, humusz) vagy annak maradékát, esetleg az üres, de címkével még azonosítható üveget pedig ne dobja ki, hanem vigye magával az orvoshoz.

A botulizmus okozta tünetek közé tartozik a szájszárazság, a homályos vagy kettős látás, a nyelési és beszédzavar, a szemhéjcsüngés, a további látászavarok. Ezek átlagosan 12-72 órán belül tapasztalhatók, azonban akár már 4 órán belül, de 10 nap múlva is jelentkezhetnek. A kezdeti tüneteket követően szimmetrikus, petyhüdt bénulás, végül légzésbénulás alakulhat ki. Emellett az ételmérgezést hasmenés, hányás, majd székrekedés kísérheti. Láz és érzékelési zavarok viszont nincsenek.