Veszélyes magyar élelmiszer - Újabb fesztivál lehet érintett

Bizonyított tény, hogy a szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árultak azokból a szarvasgombás zöldségkészítményekből, amelyek a botulizmus nevű betegséget okozhatják - pontosította előző napi közleményét hétfőn a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, valamint a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve.
MTI, 2014. június 23. hétfő, 18:40
Fotó: Napi.hu

A vasárnapi közleményben még azt írták, lakossági bejelentés alapján elképzelhető, hogy a múlt héten keddtől szombatig zajlott szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árulhattak a készítményekből.  A hétfői közleményben megismétlik: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől betegedtek meg botulizmusban  néhányan. A kistermelő készítményei (szarvasgombás pesto, különböző szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok) kis üvegekben "gourmand company" márkajelzéssel fesztiválokon is forgalomba kerülhettek.

Mivel a botulizmus igen súlyos betegség, ezért a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, valamint a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve arra kéri azokat, akik vásároltak bármelyik termékből, hogy a készítményeket ne fogyasszák el, hanem juttassák azokat el az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságra, vagy adják le a legközelebbi hatósági állatorvosnak. A termékek hatósági laboratóriumi vizsgálata folyamatban van.

Akiknek nincsenek panaszai, de fogyasztottak ezekből a termékekből és így felmerül a fertőzés gyanúja, vegyék fel a kapcsolatot háziorvosukkal - hangsúlyozza a közlemény. Ha valakinél tünetek jelentkeznek - kezdetben hasmenés, hányás, levertség, rossz közérzet, majd idegrendszeri tünetek pl. homályos/kettőslátás, nyelési és beszédzavar, bénulás - azonnal forduljon orvoshoz (háziorvos, ügyelet, kórház) a kezelés azonnali megkezdése érdekében.

Maroska Anikó, a szolnoki Hetényi kórház ápolási igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: hétfő délutánig egy személy kereste fel az intézményt, tőle vért vettek, és elküldték az elemzést végző intézményhez.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szenator, 2014.06.23 22:28

jahhhh....ez ILLEN ECCERŰ ! MEGMÉRGEZI VALAKI A LAKOSSÁGOT OCCT KÉSZ !!!!! NU, HA ORBÁN IS EVETT BELŐLE, AKKOR NAGYON ÖRÜLÖK NEKI ! :o)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html