A vasárnapi közleményben még azt írták, lakossági bejelentés alapján elképzelhető, hogy a múlt héten keddtől szombatig zajlott szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árulhattak a készítményekből.  A hétfői közleményben megismétlik: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szerint alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelő készítményeitől betegedtek meg botulizmusban  néhányan. A kistermelő készítményei (szarvasgombás pesto, különböző szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok) kis üvegekben "gourmand company" márkajelzéssel fesztiválokon is forgalomba kerülhettek.

Mivel a botulizmus igen súlyos betegség, ezért a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága, valamint a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve arra kéri azokat, akik vásároltak bármelyik termékből, hogy a készítményeket ne fogyasszák el, hanem juttassák azokat el az Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságra, vagy adják le a legközelebbi hatósági állatorvosnak. A termékek hatósági laboratóriumi vizsgálata folyamatban van.

Akiknek nincsenek panaszai, de fogyasztottak ezekből a termékekből és így felmerül a fertőzés gyanúja, vegyék fel a kapcsolatot háziorvosukkal - hangsúlyozza a közlemény. Ha valakinél tünetek jelentkeznek - kezdetben hasmenés, hányás, levertség, rossz közérzet, majd idegrendszeri tünetek pl. homályos/kettőslátás, nyelési és beszédzavar, bénulás - azonnal forduljon orvoshoz (háziorvos, ügyelet, kórház) a kezelés azonnali megkezdése érdekében.

Maroska Anikó, a szolnoki Hetényi kórház ápolási igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: hétfő délutánig egy személy kereste fel az intézményt, tőle vért vettek, és elküldték az elemzést végző intézményhez.