Veszélyesek lehetnek a bútorlánc egyes bögréi

A Möbelix bútoráruházakban kapható kétdecis Gustel bögrékről van szó - visszahívták őket.
Napi.hu, 2016. május 28. szombat, 17:31
Fotó: Napi.hu

A Möbelix bútorlánc magyarországi boltjaiba is érkeztek olyan bögrék, amelyeknél fennáll a kobalt kioldódásának veszélye - derül ki az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal (Nébih) közleményéből, amelyről a Mindenár.hu adott hírt.

A termékről a következőket kell tudni:

  • neve - Gustel,
  • űrtartalma - 210 ml,
  • tételazonosítója - L ZDZX5.

Figyelembe véve a termék rendeltetését, valamint azt, hogy a magasabb hőmérsékletű italok az esetek többségében felgyorsítják a kioldódási folyamatokat, kérjük hogy, aki rendelkezik háztartásában a képeken szereplő kávés csészével ne használja tovább - írta a hivatal. A Möbelix pedig a honlapján azt kéri, hogy akik vásároltak a bögrékből, vigyék vissza valamelyik áruházba, és ott vissztérítik a vételárat.

A Nébih a kobaltos bögrék miatt egy rövid kisokost is összeállított arról, hogy a kobalt miért veszélyes. A kobalt nyomelem, a B12 vitamin (kobalamin) központi atomja, kis mennyiségben az emberi szervezetnek szüksége van rá. Nagyobb mennyiségben azonban az emberi szervezetben nem kívánatos anyag. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) a kobalt és kobalt vegyületek csoportját lehetséges emberi rákkeltőként a 2B csoportba sorolta be - áll az anyagban, amely szerint a visszahívott bögrék rendszeres használata egészségügyi szempontból kockázatos.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.05.29 11:05

SOK üditő is mérgező flakonba van töltve, és érdekes, az állam engedi.
Több cikkben olvastam, hogy káros a műanyag, utántölteni pedig tilos,
Már régen észrevettem, hogy a kevdenc üdítóim, a meggy Márka és a Canada Dry, persze, hogy pont ezek vannak zöld flakonban, fura ízű, és a torkom se nagyon kedveli.
Le is szoktam róla. Évekkel később találtam a cikkeket, hogy ezek a flakonszínező anyagok az üdítők anyagaival bomolhatnak. És mérgező vegyületté válhat.
Na, én évek óta nem iszom a kedvenceimet, mert az íze is pocsék lett. Szerencsére, mert ha nem lett volna rossz ízű, tovább mérgeztem volna magam.
Remélem a palackozók és forgalmazók olvassák. Nem vásárolok zöld flakonos üdítőt!
És egy hasznos oldal, hátha valkit érdekel:
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/rossz-es-jo-muanyagok
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html