Veszélyhelyzet alatt is repültek az útbírságok

Márciusban 80 ezer, áprilisban mintegy 50 ezer esetben szabott ki pótdíjat személygépjárművekre a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ Zrt.) díjfizetés nélküli úthasználat miatt. Az e-matrica nélkül közlekedők között 45 százalék volt a külföldiek aránya.
Domokos Erika, 2020. május 25. hétfő, 14:51
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A több hétig tartó kijárási korlátozás után most jelentősen élénkül a forgalom, ezért a NÚSZ arra hívja fel az útnak induló autósok figyelmét, hogy az érvényes úthasználati jogosultság megvásárlásáról se feledkezzenek el - írja közleményében a NÚSZ Zrt.

Márciusban az e-matrica rendszerben közel 20 millió, áprilisban 13 millió áthaladás esetében ellenőrizték a személygépjárművek úthasználati jogosultságát. A forgalom visszaesésével párhuzamosan a jogosulatlan úthasználatok száma is mérséklődött: márciusban mintegy 80 ezer, áprilisban közel 50 ezer esetben szabott ki pótdíjat a NÚSZ. Az e-matrica nélkül közlekedők közül a külföldiek aránya 45 százalék volt a vizsgált két hónap átlagát nézve.

A 3,5 tonna feletti járművekre vonatkozó e-útdíj rendszerben az év harmadik hónapjában 6,5 millió, a negyedik hónapban több mint 5 millió tehergépjármű-áthaladás esetében ellenőrizte a díjfizetést a kamerarendszer. Jogosulatlan úthasználat miatt márciusban 18 ezer, áprilisban pedig több mint 10 ezer esetet adott át a NÚSZ a bírságot kiszabó rendőrségnek. A jogosulatlan úthasználatok 82 százalékát külföldi tehergépjármű-vezetők követték el az említett két hónapban - ismertette az adatokat az útdíjfizetési szolgáltató.

A tavaly bevezetett módosítás nyomán az díjellenőr autók a forgalomban közlekedve is ellenőrizhetik a tehergépjárművek útdíjfizetését.

HOZZÁSZÓLÁSOK