Veszik a földgázt, mint a cukrot

Jelentős érdeklődés mellett, a hetedik menetben záruló aukció eredményeként három cég vásárolta meg az E.On Földgáz Trade által felkínált 1,1 milliárd köbméter földgázt.
NAPI Online, 2009. március 6. péntek, 16:46
Fotó:

Az aukción az induló ár a földgázkereskedő beszerzési átlagárának 99,3 százaléka volt, de a "leütési ár" üzleti titok - - közölte a német E.On-Ruhrgas csoporthoz tartozó E.On Földgáz Trade Zrt. pénteken az MTI-vel. Az előző, 2008 márciusában megtartott árverésen az induló ár 97,4 százalék volt.

Az árverést az Európai Bizottság írta elő az E.On Ruhrgas International AG számára, amikor az megvásárolta a Mol gáznagykereskedő és gáztároló cégeit. A kötelezettség értelmében a magyar társaság 2006 és 2013 között minden évben 1 milliárd köbméter gázt bocsát on-line aukcióra.

A most megtartott, immár negyedik árverésen öt résztvevő volt, közülük három kötött üzletet. A szerződéseket 2009. július 1-jétől két gázévre kötik meg, és a földgázt az osztrák-magyar határon és a magyar-ukrán határponton 20/80 százalék arányban vehetik át a nyertes vállalatok.

Az E.On Földgáz Trade Zrt. igazgatóságának elnöke, Matthias Keuchel az aukciót értékelve elmondta: tavaly három árverési fordulóig jutottak el, az idén viszont sokkal nagyobb érdeklődést mutattak az ajánlattevők, ami véleménye szerint jól mutatja a versenypiac erősödését.

HOZZÁSZÓLÁSOK