Vészjelzés érkezett: betiltottak egy étrend-kiegészítőt

Egészségre veszélyes potencianövelő szert találtak, megtiltották annak magyarországi forgalmazását - közölte az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatala.
Napi.hu, 2016. április 27. szerda, 17:30
Fotó: Napi.hu

A Kínában gyártott, az SC HILCON s.r.l. által Magyarországon bejelentett Dragon Power - Növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére (3 kapszula) elnevezésű készítmény a vényköteles gyógyszerek terápiás dózisánál is nagyobb mértékben tartalmaz szildenafil gyógyszer-hatóanyagot, fogyasztása jelentős egészségügyi kockázattal járhat, akár keringési vagy idegrendszeri problémát okozva - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) laboratóriumi vizsgálatára hivatkozva az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal.

Az étrend-kiegészítők az Európai Unió és a magyarországi szabályozás szerint is élelmiszernek minősülnek. Gyógyszer-hatóanyag kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg, élelmiszerben történő felhasználása tilos és egészségkárosodást okozhat.

Tekintettel arra, hogy a készítmény interneten - akár nem magyarországi székhelyű honlapon - keresztül is megrendelhető, az ÁNTSZ tisztifőorvosi hivatala felhívja a lakosság figyelmét, hogy a Dragon Power - Növényi kivonatokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiak részére (3 kapszula) elnevezésű -17.11.2015. gyártási számú, 2018. 11.16. lejárati idejű, 13044/2013. számon notifikált - készítmény jelenlegi összetételével veszélyeztetheti a fogyasztók egészségét. Amennyiben a nevezett készítmény forgalmazását észlelik - a lakosság egészségének védelme érdekében - a szükséges hatósági intézkedések mielőbbi megtétele érdekében jelezzék az illetékes Fővárosi/Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Főosztályai (elérhetőségük megtalálható a www.kormanyhivatalok.hu, valamint a www.antsz.hu internetes oldalon) részére.

A tisztifőorvosi hivatal a kifogásolt összetételű készítményről tájékoztatta az Európai Unió Bizottságánál üzemelő RASFF gyorsvészjelző rendszeren keresztül a tagállamokat, továbbá a tájékoztatást követően a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező Kormányhivatalok Járási Népegészségügyi Osztályai a készítmény forgalmazásának megtiltását rendelték el - írta közleményében az ÁNTSZ.

Képünk illusztráció.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

isabella, 2016.04.27 17:58

........., csak ne kellene előtte bevásárolni, utána pedig elmosogatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.04.27 17:56

Sajnos főzni kell, nincs mese.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html