A Budapesti XIV. és XVI. Kerületi Ügyészség gazdálkodó szervezet tagja által elkövetett vesztegetés bűntette miatt emelt vádat egy budapesti férfival szemben, aki a vád szerint egy felszámoló cég tagjaként jogtalan előnyt kért egy pályázat eredményének befolyásolásáért - írja Ibolya Tibor fővárosi főügyész közleményében.

A vádirat szerint a vádlott az elkövetés idején egy budapesti székhelyű felszámoló cég tagja és részvényese volt, aki befolyással bírt a felszámolási eljárások eredményére. A felszámoló cég 2011 végén nyilvános pályázatot írt ki egy felszámolás alatt álló gazdasági társaság tulajdonában lévő vagyontárgyak értékesítésére.

Ajánlatot tett

Az adós gazdasági társaság egyes ingatlanainak, illetve egyéb vagyontárgyainak megvásárlása iránt érdeklődött egy cég, amelynek képviselője ennek során került kapcsolatba - az általa a felszámoló cég döntéshozójaként ismert - vádlottal. A vádlott ezután többször személyesen találkozott a cég képviselőjével azért, hogy vele a vagyontárgyak megvásárlásának feltételeiről egyeztessen.

Az egyik ilyen találkozó alkalmával a vádlott felajánlotta a férfinak, hogy 200 ezer euróért cserébe elintézi, hogy a nyilvános pályázat keretében a férfi által képviselt cég ingatlanvásárlásra benyújtott ajánlata nyerjen. A cég képviselője a vádlott ajánlatát visszautasította. A pályázati eljárást - megfelelő ajánlat hiányában - eredménytelennek nyilvánítottak.

Lépre csalták

Ezt követően a felszámoló cég 2012 februárjában az adós gazdasági társaság vagyontárgyainak értékesítésére újabb nyilvános pályázatot írt ki, amelynek kapcsán a vádlott ismét találkozott az előbbi cég képviselőjével. A férfi azonban ekkorra már feltárta rendőrség előtt a vádlott korábbi korrupciós ajánlatát és az újabb találkozóról is beszámolt a rendőröknek.

A 2012. márciusi találkozó alkalmával a vádlott a korábbi korrupciós ajánlatát megismételte, amit a cég képviselője - a rendőrökkel való együttműködés érdekében - elfogadott. A végső megállapodás szerinti 100 ezer euró vesztegetési pénzt a vádlott által megadott számlára kellett volna átutalni - fiktív számlával leplezve. A pénz átutalására nem került sor; a cég képviselőjének feljelentésére a vádlottal szemben büntetőeljárás indult.

Akár 3 évet is kaphat

A kerületi ügyészség a vádlottat gazdálkodó szervezet tagja által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja, amely bűncselekmény törvény szerinti büntetési tétele három évig terjedő szabadságvesztés - áll a főügyészség közleményében.