Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A város csak tavaly év végén szerezte meg a repülőteret működtető Debrecen International Airport (DIA) Kft. többségi tulajdonát, így az előző üzleti év veszteségéért nem felelős - mondta Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere a közgyűlésen.

A repülőtér ugyanakkor stratégiai jelentőségű a város számára, ezért máris számos intézkedést hoztak a veszteségek csökkentésére, a kereskedelmi és más bevételek növelésére. Az utasszám növekedését is figyelembe véve a 2020-as évek közepére szűnhet meg a légikikötő veszteségessége - véli Papp.

A debreceni önkormányzat - látva a növekvő utasforgalmat - a közeljövőben fejleszti azokat a szolgáltatásokat, amelyek az utasok kényelmét szolgálják: bővíti a várótermeket, korszerűsíti az utasátvizsgálást, új "airport shopot" nyit és bővíti a parkolót. Másrészt a reptér üzemeltetését is modernizálják: fejlesztik a tűzoltóállomást és a futópályát - közölte a városháza sajtószolgálata az MTI érdeklődésére.

A DIA Kft. tavaly 856,6 millió forint árbevételt könyvelt el a cég az előző évi 989 millió után. A számok alapján látható, hogy a cég tevékenységéből eredő magas összegű általános költségek a bevételekből nem térülnek meg - annak ellenére sem, hogy mind az utasszám, mind a műveletszámok növekednek -, ezért a veszteség finanszírozása pályázati úton elnyert támogatásokkal és a tulajdonosok által rendelkezésre bocsájtott kölcsönökkel valósítható meg - írta korábban az Mfor.hu. A cég saját tőkéje mínusz 274,6 millió forintra zuhant az előző évi 123 millióról. A társaság évek óta tartósan veszteséges; 2017-et 211 milliós mínusszal zárt.