Veszteséges a CIB

A CIB csoport 20,9 milliárd forint adózás utáni veszteséget könyvelt el az idei első fél évben, 62 százalékkal alacsonyabbat, mint egy évvel korábban - közölte a bank.
MTI, 2015. augusztus 14. péntek, 18:14
Fotó: Napi.hu

Az egy évvel korábbi időszakhoz képest az első féléves veszteség jelentős csökkenése a csoport üzleti stratégiájának köszönhető - hangsúlyozta a CIB. A nemzetközi beszámolási standardok (IFRS) alapján készült, konszolidált beszámolóból kiderül, hogy a CIB csoport által fizetendő bankadó 6 milliárd forintot tett ki január-júniusban, a tranzakciós illeték pedig elérte a 4,8 milliárd forintot.

A bankcsoport nettó kamatbevételei az előző év azonos időszaki 20,7 milliárd forintról 15,4 milliárdra csökkentek, míg a nettó díj- és jutalékbevételek 15,2 milliárd forintról 13,6 milliárd forintra mérséklődtek. A CIB mérlegfőösszege 1655 milliárd forintot tett ki 2015. június végén, 6,1 százalékkal csökkent 2014 év végéhez képest.

A jelentés szerint idén már nem folytatódott a CIB hitelállományának romlása: a 90 napon túli késedelemben lévő hitelek aránya csaknem 3 százalékponttal, 18,9 százalékra csökkent, köszönhetően a korlátozott új beáramlásnak és a portfólió tisztításának. A bankcsoport saját tőkéje a fél év végére 11,3 százalékkal, 164 milliárd forintra csökkent. A tőkemegfelelési mutató 2015. március végén 19,8 százalék volt, 1,6 százalékponttal magasabb a 2014 év véginél - derül ki a jelentésből. A csoport a vállalati hitelezés területén 9,57, a lakossági betétek piacán pedig 7 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett a májusi adatok szerint; a fél év végén 480 000 ügyfele volt.

Az  bankcsoport árbevétele 27,1 milliárd forintot tett ki, ennek alakulását befolyásolta a kihelyezett hitelállomány csökkenése, valamint a lakosságihitel-marzs szűkülése a fair bankokról szóló törvény következtében. Mindemellett a jegybank kamatcsökkentései is jelentős nyomást gyakoroltak a hitelezésből származó kamateredményre. A bankcsoport prudens és konzervatív céltartalék-képzési elveit igazolta, hogy a 2014-ben képzett tartalékok elegendőek voltak a devizahitelesekkel szembeni elszámolásra és az egyoldalú kamatemelések miatti kompenzációra, azaz az idén nem volt szükség további tartalékképzésre ilyen célból. Kiemelték azt is, hogy a CIB csoport banki és lízing hálózata révén az egész országban, minden - a lakossági, hazai vállalati, kkv és mikrovállalkozói - piaci szegmensben meg tudta őrizni kiterjedt ügyfélkörét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2015.08.15 08:09

Minden rossznak az egykulcsos és családi adó az oka, mert évente 1000
muilliárdot átcsoportosít a költségvetésből a gazdagok még gazdagabbá tételére, így a lényegre, a hitelesek kimentésére nincs pénz, nem beszélve arról, hogy másik évi 1000-t hobby kiadásokra költenek, hiába próbál minket az EU felhuzni, a támogatás elsikkad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2015.08.15 07:43

Az illiberális unotodox trutymó leölte a pénzügyi rendszert. Ötödik éve veszteségesek. Ez a gazdasági rendszer egy nagyon fontos része. Minden gazdag, prosperáló gazdaságnak alapja a jól müködő eredményes pénzügyi rendszer. Nálunk? Egy kalap .....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html