Baranyay László elmondta, az MFB igazgatósága az ezzel kapcsolatos javaslatot várhatóan a jövő heti ülésén tárgyalja, s miután a felügyelő bizottság is megtárgyalta, beterjesztik a nemzeti fejlesztési miniszternek. Ha ugyanis megvásárolják a Takarékbankot, előtte a döntéshozóval meg kell ismertetni, hogy milyen lehetőségeket és kockázatokat vállalnak a tranzakcióval.

Hosszú ideje folynak tárgyalások a német DZ Bank képviselőivel a Takarékbank 38,5 százalékos tulajdonrészének megvételéről. A Takarékbank többségi tulajdona a takarékszövetkezeteké, ami már önmagában bonyolult helyzetet eredményez. A bank megvásárlása egy nagyobb pénzügyi intézményrendszerbeli elképzelés része - mondta Baranyay László, aki azt is ismertette, hogy a napokban az MVM Zrt.-nek értékesítik a Déli-áramlatban meglévő részesedésüket, amihez a fejlesztési miniszter már hozzájárult.

Az MFB 38,62 milliárd forint mérleg szerinti veszteséget könyvelt el tavaly - jelentette be a pénzintézet elnök-vezérigazgatója az Index jelentése szerint. A korábbi nagy hitelekre és befektetésekre képzett értékvesztés 43 milliárd forinttal rontotta az eredményt. Hiába volt közel 8 milliárd forint az üzemi eredmény, a kockázati költségek és a különadó miatt veszteséges lett a bank - mondta Baranyay László.