Vesztett a Matáv egy díjmegosztási vitában

A Hírközlési Döntőbizottság (HDb) jogerős határozata a Matávval szemben a díjmegosztási vitában az Interdotnet Magyarország Kft.-nek adott igazat. A döntés értelmében a Matáv nem kötelezheti egyoldalúan az internetszolgáltatót az elérési szolgáltatás számlázására és díjának beszedésére, s ezért 8 napon belül, január 1-jétől visszamenőleg köteles megfizetni a díjmegosztási rendelet szerinti összeget az Interdotnetnek - jelentette az MTI.
NAPI, 2002. június 5. szerda, 16:31

A HDb közleménye szerint az Interdotnet Magyarország Kft. és a GTS-Datanet Kft. elsőként indított külön-külön eljárást a HDb-nél annak érdekében, hogy mondja ki a Matáv Rt. jogsértő magatartását. A határozat kimondja: a Matáv a díjmegosztás alkalmazását nem kötheti a hálózati hozzáférési szerződések megkötéséhez. A jogerős határozat ellen a Matáv ugyan fellebbezhet, ám ennek a határozat végrehajtására nincs halasztó hatálya.
A közlemény szerint a HDb napokon belül a GTS Datanet beadványával kapcsolatban is hasonló tartalmú határozatot hoz. A GTS Datanet és az Interdotnet közleménye szerint a jogvitával kapcsolatban született határozat fontos jelzés a mintegy 150 magyarországi internetszolgáltató számára. A két társaság reményét fejezte ki, hogy a határozatot a Matáv Rt. végrehajtja, egyben a többi telefontársaságnak is kijelöli a jogkövető magatartás irányát.

HOZZÁSZÓLÁSOK