Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Eredménytelenül zárult az egykor szebb napokat látott, tokhal tenyésztéssel és kaviár előállításával foglalkozó, egy éve felszámolási eljárás alatt lévő Silver Fish Kft. vésztői ingatlanainak értékesítésére kiírt pályázat - derül ki az Elektronikus Értékesítési Rendszerben közzétett pályázati tájékoztatóból. A Silver Fish volt az első hazai cég, amely a halkeltetés és -nevelés mellett kaviár előállítással is foglalkozott.

A Békés megyei Vésztő külterületén található, összesen 47,3 ezer négyzetméter területű ipari ingatlan minimálárát a becsérték 200 százalékában, 109,6 millió forintban jelölte meg a cég felszámolását végző Varga és Társa Kft. A május közepén zárult pályázaton nem érkezett vételi ajánlat. A felszámolócég tájékoztatása szerint az ingatlanokat hamarosan újra meghirdetik, várhatóan alacsonyabb irányáron, mivel annak csökkentését a hitelezők nem ellenezték.

A felszámoló munkatársa azonban arra a kérdésre nem kívánt válaszolni, hogy az ingatlanokat azért hirdették-e meg a becsült érték kétszeresén, mert azokat jelenleg bérbeadással hasznosítják. Annyit közölt, ami a pályázatban is fel van tüntetve, hogy a felszámolónak nincs tudomása elővásáslásra jogosultról. (A cég vagyonából a felszámoló eddig egy békéscsabai belterületi, 2700 négyzetméteres beépítetlen területet adott el 1,3 millió forintért, egy májusi pályázaton.)

Bérlő már van

A vésztői halteleptől nem messze, Komádiban működő, amerikai tulajdonban lévő Forus Akvakultúra Kft. 2019-es beszámolójából is kiderül, hogy a pályázaton meghirdetett ingatlanokat 2018. december közepétől a Forus bérli. E társaság összesen hat különböző helyrajzi számon nyilvántartott vésztői ingatlant bérel, ebből négyet hirdetett meg eladásra a felszámoló. A Forus az értékes vésztői tokhalállományt is átvette, erről elsőként a G7 portál írt 2019 februárjában a tulajdonos amerikai "kaviárkirály", William F. Holst magyar vállalatát bemutató cikkében. A Forus több mint húsz éve foglalkozik tokhal és viza tenyésztéssel, a Komádiban nevelt állatokat a cég németországi Desietra nevű anyavállalatának értékesítik, a halak feldolgozása, az ikrájuk kinyerése ott történik. ("Egyelőre béreljük a vésztői haltelepet, amelynek 30 tonna a halállománya. Hosszú távú céljaink között szerepel, hogy a telephely kiszolgálója legyen a komádinak. 4-6 évig nevelnénk ott a halakat, megtörténne az ivari elkülönítés, majd Komádiba szállítanánk a nőstényeket" - nyilatkozta a Forus ügyvezetője a helyi lapnak tavaly augusztusban.)

A Silver Fish felszámolási eljárása 2019 júniusában indult el. A cég 2018-ban 1,1 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és 17 milliós veszteséggel zárt, a kötelezettségállománya 122 millió forintot tett ki. Az évben mindössze 4,5 milliós árbevételt könyvelt el; dolgozót 2017 óta nem foglalkoztatott. A vállalkozást 2002 februárjában egy békéscsabai ügyvéd, Számfira György hozta létre, azzal a céllal, hogy "a hátrányos helyzetű békési térségben egészséges, bel- és külföldön egyaránt jól értékesíthető haltermékeket állítson elő" - derül ki a cég korábbi beszámolójából. A vésztői Petőfi tanyán egy halkeltetőt és egy halnevelőt építettek, 14 termelő káddal, és az azt kiszolgáló, a recirkulációt és a regenerációt biztosító kiegészítő egységet. A kaviár előállítás 2008-tól indult be. "2462 köbméteres kapacitással európai színvonalon állítunk elő egész évben folyamatosan kaviár-alapanyagot - megfelelő ikraméretben -, valamint minőségi tenyészanyagot, megfelelő fajtában, méretben és színben a halhús értékesítés mellett" - írta a cég 2015-ös beszámolójában.

A kép illusztráció.
Kép: Getty Images

A vágótokból és lénai tokból készült kaviárt Casrec néven készítették. 2010-től a budai Arany kaviár étteremmel együttműködve Arany kaviár néven is gyártottak termékeket. A Silver Fish az évek alatt több száz millió forintot költött beruházásra, de az árbevétele nem haladta meg az évi 30-50 millió forintot (2009-ben volt 100 milliónál nagyobb a forgalma, és 2011-ben, amikor 1,4 milliárdnyi egyéb bevételt könyvelhetett el).

A vésztői haltelepet 2016-tól a Commissium Holding Kft. működtette.

A vésztői kaviárról 2016 decemberében írt cikket a hvg.hu, ebből kiderül, hogy a kaviárjukat az orosz elnök, Vlagyimir Putyin is kóstolta, de ettek belőle a riói aranyolimpikonok is. Az az évi több száz kilós termelést külföldre adták el nagykereskedőknek. A haltelepen tenyésztett vágótokból és lénai tokból kinyert kaviárok minősége közvetlenül a beluga mellett-alatt helyezkedett el, értékük elérte a 10 ezer eurót - írta a hvg.hu. (A csúcskaviárnak tartott beluga a viza hal ikrája.)

A Commissium Holding se tudta sikeresen működtetni a haltelepet, e cég szintén felszámolás alatt áll, 2019 januárja óta. A társaságtól vette át a halállományt és az ipartelep bérletét 2018 decemberében az amerikai hátterű Forus. (A Forus 2019-ben egymilliárd forintos mérlegfőösszeggel és 18 millió forintos adózott eredménnyel zárt. A nettó árbevétele 24 millióval 269 millió forintra nőtt 2019-ben.)

Magyarországon jelenleg Caviar Danubius márkanéven a Győri "Előre" Halászati Termelőszövetkezet termel és forgalmaz kaviárt 2012 óta, a halakat - szibériai tok, vágótok, kecsege - az ercsi Neptun Bt. szaporítja.