Felszámolás alatt a magyar kaviáros vállalkozás

A becsült érték duplájáért, 110 millió forintért nem kelt el az egykor kaviárt készítő, felszámolás alatt lévő Silver Fish Kft. vésztői ipari ingatlana. Az ingatlanok bérlője a Komádi székhelyű, amerikai tulajdonú Forus Kft., amely tokhalakat nevel, de itt nem készít kaviárt. A vésztői kaviárt Putyin is kóstolhatta.
Domokos Erika, 2020. június 16. kedd, 19:03
Fotó: Getty Images - A kép illusztráció.

Eredménytelenül zárult az egykor szebb napokat látott, tokhal tenyésztéssel és kaviár előállításával foglalkozó, egy éve felszámolási eljárás alatt lévő Silver Fish Kft. vésztői ingatlanainak értékesítésére kiírt pályázat - derül ki az Elektronikus Értékesítési Rendszerben közzétett pályázati tájékoztatóból. A Silver Fish volt az első hazai cég, amely a halkeltetés és -nevelés mellett kaviár előállítással is foglalkozott.

A Békés megyei Vésztő külterületén található, összesen 47,3 ezer négyzetméter területű ipari ingatlan minimálárát a becsérték 200 százalékában, 109,6 millió forintban jelölte meg a cég felszámolását végző Varga és Társa Kft. A május közepén zárult pályázaton nem érkezett vételi ajánlat. A felszámolócég tájékoztatása szerint az ingatlanokat hamarosan újra meghirdetik, várhatóan alacsonyabb irányáron, mivel annak csökkentését a hitelezők nem ellenezték.

A felszámoló munkatársa azonban arra a kérdésre nem kívánt válaszolni, hogy az ingatlanokat azért hirdették-e meg a becsült érték kétszeresén, mert azokat jelenleg bérbeadással hasznosítják. Annyit közölt, ami a pályázatban is fel van tüntetve, hogy a felszámolónak nincs tudomása elővásáslásra jogosultról. (A cég vagyonából a felszámoló eddig egy békéscsabai belterületi, 2700 négyzetméteres beépítetlen területet adott el 1,3 millió forintért, egy májusi pályázaton.)

Bérlő már van

A vésztői halteleptől nem messze, Komádiban működő, amerikai tulajdonban lévő Forus Akvakultúra Kft. 2019-es beszámolójából is kiderül, hogy a pályázaton meghirdetett ingatlanokat 2018. december közepétől a Forus bérli. E társaság összesen hat különböző helyrajzi számon nyilvántartott vésztői ingatlant bérel, ebből négyet hirdetett meg eladásra a felszámoló. A Forus az értékes vésztői tokhalállományt is átvette, erről elsőként a G7 portál írt 2019 februárjában a tulajdonos amerikai "kaviárkirály", William F. Holst magyar vállalatát bemutató cikkében. A Forus több mint húsz éve foglalkozik tokhal és viza tenyésztéssel, a Komádiban nevelt állatokat a cég németországi Desietra nevű anyavállalatának értékesítik, a halak feldolgozása, az ikrájuk kinyerése ott történik. ("Egyelőre béreljük a vésztői haltelepet, amelynek 30 tonna a halállománya. Hosszú távú céljaink között szerepel, hogy a telephely kiszolgálója legyen a komádinak. 4-6 évig nevelnénk ott a halakat, megtörténne az ivari elkülönítés, majd Komádiba szállítanánk a nőstényeket" - nyilatkozta a Forus ügyvezetője a helyi lapnak tavaly augusztusban.)

A Silver Fish felszámolási eljárása 2019 júniusában indult el. A cég 2018-ban 1,1 milliárd forintos mérlegfőösszeggel és 17 milliós veszteséggel zárt, a kötelezettségállománya 122 millió forintot tett ki. Az évben mindössze 4,5 milliós árbevételt könyvelt el; dolgozót 2017 óta nem foglalkoztatott. A vállalkozást 2002 februárjában egy békéscsabai ügyvéd, Számfira György hozta létre, azzal a céllal, hogy "a hátrányos helyzetű békési térségben egészséges, bel- és külföldön egyaránt jól értékesíthető haltermékeket állítson elő" - derül ki a cég korábbi beszámolójából. A vésztői Petőfi tanyán egy halkeltetőt és egy halnevelőt építettek, 14 termelő káddal, és az azt kiszolgáló, a recirkulációt és a regenerációt biztosító kiegészítő egységet. A kaviár előállítás 2008-tól indult be. "2462 köbméteres kapacitással európai színvonalon állítunk elő egész évben folyamatosan kaviár-alapanyagot - megfelelő ikraméretben -, valamint minőségi tenyészanyagot, megfelelő fajtában, méretben és színben a halhús értékesítés mellett" - írta a cég 2015-ös beszámolójában.

A kép illusztráció.
Getty Images

A vágótokból és lénai tokból készült kaviárt Casrec néven készítették. 2010-től a budai Arany kaviár étteremmel együttműködve Arany kaviár néven is gyártottak termékeket. A Silver Fish az évek alatt több száz millió forintot költött beruházásra, de az árbevétele nem haladta meg az évi 30-50 millió forintot (2009-ben volt 100 milliónál nagyobb a forgalma, és 2011-ben, amikor 1,4 milliárdnyi egyéb bevételt könyvelhetett el).

A vésztői haltelepet 2016-tól a Commissium Holding Kft. működtette.

A vésztői kaviárról 2016 decemberében írt cikket a hvg.hu, ebből kiderül, hogy a kaviárjukat az orosz elnök, Vlagyimir Putyin is kóstolta, de ettek belőle a riói aranyolimpikonok is. Az az évi több száz kilós termelést külföldre adták el nagykereskedőknek. A haltelepen tenyésztett vágótokból és lénai tokból kinyert kaviárok minősége közvetlenül a beluga mellett-alatt helyezkedett el, értékük elérte a 10 ezer eurót - írta a hvg.hu. (A csúcskaviárnak tartott beluga a viza hal ikrája.)

A Commissium Holding se tudta sikeresen működtetni a haltelepet, e cég szintén felszámolás alatt áll, 2019 januárja óta. A társaságtól vette át a halállományt és az ipartelep bérletét 2018 decemberében az amerikai hátterű Forus. (A Forus 2019-ben egymilliárd forintos mérlegfőösszeggel és 18 millió forintos adózott eredménnyel zárt. A nettó árbevétele 24 millióval 269 millió forintra nőtt 2019-ben.)

Magyarországon jelenleg Caviar Danubius márkanéven a Győri "Előre" Halászati Termelőszövetkezet termel és forgalmaz kaviárt 2012 óta, a halakat - szibériai tok, vágótok, kecsege - az ercsi Neptun Bt. szaporítja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Kipcsak_bratan, 2020.06.16 22:43

Nem csodálom egyébként, hogy befuccsolt. Már pár éve is eléggé hitetlenkedve néztem a televíziós sikerpropagandát erről a cégről. A kaviár, legalábbis a valódi, aranyárban van, egész maffiák alakultak rá, Kazahsztánban ugyan viszonylag olcsón lehet kapni a piacon a nagyszemű vöröst is, így jópárszor bezabáltam belőle, de kivinni nem lehet, csak számlával és kisebb mennyiséget, amit persze hűteni is kéne a többórás repülőúton. Akárhogy is, nem egy alföldi halastó amerikai mutyitulajdonosának az üzlete ez az egész.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kipcsak_bratan, 2020.06.16 21:41

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.06.16 21:29

Én csak arra az ""egyéb bevétel"- re lennék kíváncsi mert mutyiszagot érzek :))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kipcsak_bratan, 2020.06.16 20:21

Végre egy érdekes cikk, bár az nem derül ki belőle, hogy miért fuccsolt be az ilyen kiváló terméket előállító - a címmel, a napi.hu "jó" szokásához híven, ismét ellentétben, valójában amerikai, és nem magyar - cég. Én arra gondolok, hogy a tokhal egy igen kényes halfajta, átlag 60 évig él egyébként és 20 éves kora körül válik ivaréretté, tehát valami összegányolt mű-halastó nyilván nem lehetett alkalmas a tenyésztésére.

@europeer: soha nem is a magyar piacot célozták meg ezzel a termékkel, egyszerű barátom.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.06.16 19:21

Már nem divat a kaviár.
Az újgazdagok mást tolnak, a pórnép meg nem eszik ilyet.
Nem tipikus magyar kaja, még a pontyot se nagyon esszük.
Az oroszoknak van, a franciák be sem engednék mint a libamájat, kinek adnánk el?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html