Vevőt keresnek a patinás magyar cégnek

Az egykor a tőzsdén is szereplő szombathelyi Styl ruhagyár eladására hirdetett új pályázatot felszámolója, ezúttal nettó 860 millió forint irányáron próbálnak meg rá vevőt találni.
Körtési Zsolt, 2012. december 27. csütörtök, 19:44
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A Vectigalis Zrt. ismét meghirdette a lassan nyolc éve felszámolás alatt lévő, ám jelenleg is működő szombathelyi Styl Ruhaipari Zrt. vagyonelemeit − derül ki a Cégközlönyből. A hitelezőkkel szemben több mint 900 millió forintos adósságot felhalmozó társaság ingatlanjaiért, gépeiért és termékeiért ezúttal már csak nettó 860 milliót kérnek. Az ingatlanok irányára 260 millió forint, ezek között üzemi épület, varroda, raktár, szabászat és üzlet is megtalálható. A patinás cégért egy évvel ezelőtt még 960 millió forintot kértek, igaz, akkor jó esély volt az értékesítésre. Ezúttal 2013. január 18-ig lehet pályázni.

A fénykorában több mint 1500 dolgozót foglalkoztató, több környékbeli kisvárosban is termelő Styl az ezredfordulót követően elsősorban azért került bajba, mert nem volt elég forrása fejlesztésre. A felszámoló Vectigalisnak egy átfogó reorganizációs program segítségével sikerült életben tartani a céget. Csökkentették a létszámot, megváltak a felesleges ingatlanoktól, a tömegtermelésről áttértek a magas minőségű, kis szériás termékek gyártására. Tavaly ősszel felcsillant a remény, hogy a jelenleg is több mint 700 dolgozót foglalkoztató ruhaipari cégnek végre új gazdája legyen. Vevőjelöltként többek között az a konzorcium érdeklődött, amely olyan megrendelőket, világcégeket és márkákat tömörített volna, mint a Louis Féraud, a Berwin, a Dormeuil, a BML, a Bogner, a Baumler, a Sawille Road, a Dolce & Gabbana, a St. Emile vagy a Carven. Az üzletből azonban az ágazat tovább mélyülő válsága, illetve finanszírozási gondok miatt nem lett semmi.

Időközben a felszámoló és a szombathelyi önkormányzat között vita alakult ki arról, hogy felszámolás alatt lévő cégnek kell-e helyi adót fizetni. A Vectigalis szerint az építményadót nem kell megfizetniük, mert az nem számít felszámolási költségnek, ráadásul a több mint 700 munkahely megőrzése a városnak is érdeke. A helyhatóság viszont másképp véli. A Szombathelyi Törvényszék már a város javára döntött, a Vectigalis viszont fellebbezett az ítélet ellen. Jogerős döntés még nincs az ügyben. Az viszont biztos, hogy a jelenlegi piaci helyzetben még az újabb leárazást követően sem lesz egyszerű túladni a hazai ruhaipar egykori zászlós hajóján. Ma sem tudni, hogy a még 2004-ben kezdődött maratoni felszámolás mikor fejeződhet be.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2012.12.28 10:17

Ruha és textilipar az sajnos rolló nálunk,de egész európában.
Most hogy ez jó vagy nem????Nem tudom.
Igazából nagyon alacsonyak voltak a bérek,és a munka nagyon fárasztó.A termékek meg a minőséghez képest drága.
Akkor mit is sirunk vissza????
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2012.12.27 21:46

30%-os vámot a Távol-keleti árukra!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html