Vezérváltás a paksi atomerőmű élén is

Várhatóan új vezérigazgatót neveznek ki a Paksi Atomerőmű élére. Az igazgatóság hétfőre hívta össze a rendkívüli közgyűlést, amelyen személycserékről döntenek.
MTI-Eco, 2010. szeptember 11. szombat, 14:50
Fotó:

A Paksi Atomerőmű (PA) Zrt. igazgatósága augusztus 26-án közzétett rendkívüli közgyűlési meghívója szerint a vezérigazgató munkaviszonyának megszűnésével, illetve új vezérigazgató munkaviszonyának létesítésével és javadalmazásával kapcsolatos döntések szerepelnek a szeptember 13-ára összehívott közgyűlés napirendjén.

Az atomerőmű tulajdonosa, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. élén július 30-án, rendkívüli közgyűlésen történtek személycserék. Ekkor választották az MVM Igazgatóságának tagjává Hamvas Istvánt, akit a paksi atomerőmű vezérigazgatói székének várományosaként emlegetnek.

Hamvas István fizikus, harminc éve a paksi atomerőműben dolgozik, jelenlegi műszaki vezérigazgató-helyettes. Idén, a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült az atomerőműben végzett több évtizedes eredményes műszaki-, tudományos tevékenysége elismeréseként.

A Paksi Atomerőmű (PA) Zrt. élén jelenleg Süli János áll, ő is régi szakember, szintén 1980 óta dolgozik az atomerőműben, amelynek élére másfél évvel ezelőtt nevezték ki. Elődje Kovács József volt, aki Kocsis Istvánt követte a vezérigazgatói székben, 2005-ben.

A paksi atomerőműben négy blokk üzemel, amelyeket 1982 és 1987 között kötöttek az ország villamosenergia-hálózatára. Az elmúlt években az eredetileg 440 MW kapacitású reaktorok teljesítményét 500 MW-ra emelték. Jelenleg az eredeti 30 éves üzemidő 50 évre történő meghosszabbítása jelenti a legnagyobb kihívást a paksi szakemberek számára, miközben a parlament elvi hozzájárulása után elkezdődött az atomerőmű bővítésének előkészítése is.

A nukleáris erőműben állítják elő a legolcsóbb hazai áramot: a 2010. évi tervezett értékesítési átlagár - az egy kilowattóra villamos energiára jutó árbevétel - 11,09 forint, szemben a 2009. évi átlagosan 10,67 forinttal. Tavaly a Magyar Energia Hivatal honlapján szereplő adatok szerint az erőművek értékesítési átlagára - beleszámítva a Paksi Atomerőművet is - 16,5 forint volt kilowattóránként.

A PA Zrt. a múlt évet történetének legnagyobb termelési eredményével zárta, több mint 15 ezer GWh villamos energiát állítottak elő Pakson. A termelési növekedés a Paksi Atomerőmű részarányának emelkedését eredményezte. A bruttó hazai termelésből 2009-ben 42,97 százalékot tett ki a paksi áram, ami majdnem hat százalékkal több mint az előző évi.

HOZZÁSZÓLÁSOK