Az idei félévig 39 utazási iroda szűnt meg, ebből négy esetben nem megfelelő vagyoni tartalék, négy esetben a kötelezettség teljesítések elmaradása miatt törölték a Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal nyilvántartásból az irodát.

Az utazásszervezőnek megszűnése esetén először a kinnrekedt utasokat kell hazautaztatnia, illetve a kinn töltött plusz napokat finanszírozni. Ezután kártalanítják azokat, akik el sem utaztak, általában arányosan térítenek számukra az iroda vagyoni biztosítékából.

A legutóbb csődbement 5 Kontinens Utazási Iroda esetében az utasok 20 százalékot kapnak vissza a befizetett útból, mivel ennyit enged a tartalékuk.

Jelenleg módosításra vár a 213/1996-os kormányrendelet, amely az utazási irodák megalapításával foglalkozik – vélhetőleg jövő év elején lép hatályba az új rendelet.

Nagyobb szigorítások lesznek az utazásközvetítők irányába is, például az utazásközvetítőknek szintén kötelező lesz a kaució biztosítása.

A szakemberek szerint nehéz előre megjósolni, hogy a gazdasági válság miatt melyik iroda megy majd csődbe. De mindenképpen gyanakodjunk, ha túl olcsónak találjuk az árat. Egy egyhetes tengerparti nyaralás például biztosan nem jön ki húszezer forintból.