Az értékes árut egyre több helyen hamisítják, ma már gyakran találkozni azzal, hogy kacsamájat forgalmaznak libamájként - olvasható a lapban.

A libamáj rendszerint nagyobb, tömöttebb, világosabb, méretbeli eltérés sem jellemzi, egy pár kacsamájnál viszont gyakran előfordul, hogy az egyik fele, rendszerint a jobb oldala rövidebb, ezenkívül pedig általában sárgább, laposabb - mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére a Vezér-Hús Baromfi Kft. ügyvezetője. Nagy István szerint a kilogrammonként 4800- 5500 forintért árusított libamáj vagy libát, vagy számlát nem látott, esetleg lopott volt.

Ma már nyolcezer forint alatt nemigen lehet valódi hízott libamájat vásárolni legálisan. Ők is nettó hétezer forint felett szerzik be, erre jön rá az áfa.

Úgy látja, a kacsamáj reális kiskerára ennek nagyjából a fele, 4-5 ezer forint kilónként.

A Magyarországon évente előállított mintegy kétezer tonna libamáj 70-80 százalékát külföldön értékesítik, a kivitel értéke hozzávetőleg 40 millió euró. A libatenyésztés több mint 20 ezer embernek ad munkát.

A hamisításból fakadó megtévesztés elsősorban az áruszám ellenőrzésével küszöbölhető ki, de az átcímkézés csábításának gyakrabban engedhetnek a kisebb élelmiszer-csomagoló cégek, az efféle csalás a nagyobb vágóüzemeknél ritkán fordulhat elő - mondta Varga Artúr, a a Lúdland Kft. ügyvezetője.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerint a mindennapi felhasználás során pusztán ránézésre, szabad szemmel és tapintással rendkívül nehéz megállapítani a csalást, gyakran még a sokat tapasztalt szakácsokat is megtéveszti az ilyen jellegű hamisítás. Ha kacsamájat hoznak forgalomba libamájként, érzékszervi vizsgálatokkal a hatósági szakemberek sem tudják egyértelműen azonosítani a terméket, ezért alkalmaznak fajazonossági DNS-vizsgálatot. Amíg 2014-ben nem tárt fel nagyobb volumenű libamáj-hamisítást a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatósága, 2015 novemberében viszont egy akció során több mint két tonna termék forgalmi korlátozását rendelték el a szakemberek, mintegy 10 millió forint értékben. Az ellenőrzéssel más cégek is a hatóság látókörébe kerültek, ezek a vizsgálatok jelenleg is folynak.