Így pusztítottak az idei nyári viharok

Már a másfél milliárd forintot is meghaladják a viharkárok az idei nyári szezonban az Aegon Biztosító adatai szerint. Július utolsó hétvégéjén a viharkárok összege meghaladta a 450 millió forintot, Zala és Hajdú-Bihar megye, valamint Budapest térségében történt a legtöbb káresemény.
Szepesi Anita, 2019. augusztus 5. hétfő, 17:50
Fotó: Napi.hu

Július utolsó és augusztus első hétvégéje is viharokat, jégesőt és felhőszakadást hozott, a hőség és a frontok nyár eleje óta váltogatják egymást és heti rendszerességgel érkeznek a nagy károkat okozó szélsőséges időjárási jelenségek. Még messze a nyár vége, de a biztosító szerint a viharkárok már eddig is meghaladják a másfél milliárd forintot. Július utolsó hétvégéjén mintegy 450 millió forint kárt okozott az időjárás.

A biztosító 6500 káreseményt regisztrált, az átlagos kárérték 80 ezer forint volt.

Július utolsó hétvégéjén Zala és Hajdú-Bihar megye, valamint Budapest térségében történt a legtöbb káresemény. Vihar, jégverés, villámcsapás és beázás - ezek a leggyakoribb káresetek, amiért fizet a biztosító. Zalában július utolsó hétvégéjén a jégverés okozta a legnagyobb kárt.

A teljes nyári időszakban Szabolcs-Szatmár Bereg megyében és Budapesten regisztrálta a legtöbb viharkárt az Aegon, ez összesen tizenhétezer viharkárt, 9600-at is meghaladó beázást, 4637 felhőszakadás okozta anyagi kárt jelent. Míg villámcsapás 4500, jégverés pedig 2500 esetben okozott anyagi kárt.

A kármegelőzés érdekében a biztosító az alábbiakat javasolja:

  • Rendszeresen ellenőrizzük az épületek tetőszerkezetét és a kerítések épségét. Gondoskodjunk a javításról, mert a megrogyott tető és kerítés sérülése nemcsak anyagi kárt okozhat, hanem az emberéletre is veszélyt jelent.
  • Húzzuk ki a konnektorból az elektromos berendezéseket, ha nem vagyunk otthon. A villám okozta elektromos zárlat kárt tehet a készülékekben és tüzet is okozhat.
  • Járműveinkkel parkoljunk fedett helyen, kerüljük a fával szegélyezett parkolóhelyeket.
  • Ne hagyjuk nyitva az ablakokat, ha aludni térünk, vagy elmegyünk hazulról.
  • Ne hagyjunk kint tárgyakat (kerti bútorok, grilleszközök, nagyobb szerszámok, játékszerek stb.) vigyük őket védett helyre.

HOZZÁSZÓLÁSOK