BUX
38971

Vihar a Magyar Hírlapnál az Orbán-kép miatt (bővített)

Úgy tűnik, legalábbis átmenetileg elült a vihar a Magyar Hírlap szerkesztőségében, és a fő tulajdonos mégsem meneszti a főszerkesztőt.

NAPI Online, 2006. március 20. hétfő, 19:58

Hivatalosan eddig meg nem erősített információink szerint Széles Gábor, a Magyar Hírlap fő tulajdonosa Szombathy Pál főszerkesztő menesztéséről határozott hétfőn. Úgy tudjuk, az újság címlapján megjelent kép miatt döntött így a tulajdonos. A Mikola Istvánt és Orbán Viktort sárga, felkelő nap-szerű, félköríves háttér előtt, narancssárga cédulák esőjében ábrázoló MTI-fotó találtathatott dehonesztálónak a Fideszre, illetve az ellenzéki párt vezetőjére nézve.


Délután két óra tájban már olyan hírek futottak be a Magyar Hírlap szerkesztőségéből, hogy addigra a vihar elcsitult és a főszerkesztő a helyén marad. Kérdés azonban, hogy meddig töltheti be posztját Szombathy.


Egy névtelenséget kérő forrásunk szerint ugyanis Széles és Szombathy már akkor megegyezett arról, hogy a főszerkesztő - és részben a lap résztulajdonosa - legkésőbb májusig marad a posztján, amikor lap politikai irányváltásáról határozott a nagytulajdonos.


Emlékeztetőül: Széles Gábor a közelmúltban a Heti Válasz című hetilapnak adott interjúban elmondta, a Magyar Hírlapot a jövőben úgynevezett nemzeti-liberális lapnak képzeli el, amelyik középen áll ugyan, de azt jobb oldalról közelíti meg. Széles hozzátette: tisztában van vele, hogy ezt nem lesz könnyű megvalósítani.


Széles Gábor később az MTI-nek cáfolta a Szombathy menesztéséről szóló híreket, ám azzal kapcsolatban nem nyilatkozott konkrétan, hogy elégedett-e a főszerkesztő munkájával. Szavai szerint nem tud arról, hogy a címlapfotónak bármilyen személyi következménye lett volna a lap szerkesztőségében. A főszerkesztő a távirati irodának elmondta: egy-egy kérdés megítéléséről szoktak vitatkozni Széles Gábor főtulajdonossal, ezúttal a hétfői szám címlapja kapcsán volt közöttük nézeteltérés, de ez elcsitult. Szombathy szerint nem voltak indulatok a címlapfotó kapcsán. Hozzátette: határozatlan idejű megbízása van a főszerkesztői teendők ellátására. A főszerkesztő leszögezte: legutóbb januárban terjedtek el pletykák leváltásáról, Széles Gábor azonban akkor is megerősítette posztján.