BUX

Vihar a magyar látványpékség-birodalomban - szakított a Fornetti

Megszűnt a szerződés a Fornetti és egyik jelentős partnere, a Fornetti Pannon Kft. között.

NAPI, 2011. február 3. csütörtök, 08:00

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Lapunk értesülései szerint a szakítás oka az volt, hogy az igali székhelyű cég és az anyavállalata között jelentős nézetkülönbségek mutatkoztak a gyártástechnológia, a marketing és az élelmiszer-biztonság területén. Emiatt a kecskeméti székhelyű Fornetti Európa Kft., úgy is, mint a Fornetti-franchise-jogok és know-how-k kizárólagos felhasználói jogosultja, a napokban értesítette kereskedelmi partnereit arról, hogy az eddig Fornetti Pannon néven Igalban működő master franchise-partnerével szerződést bontott.

A tavaly december végén megszületett döntést követően az igali telephelyű vállalkozás sem nevében, sem az általa forgalmazott termékek és szolgáltatások révén nem jogosult a Fornetti márkanév használatára. Az egykori Fornetti Pannon több mint tíz éven át Délnyugat-Magyarországot - elsősorban Baranya és Somogy megyét - látta el termékeivel. (A cég honlapja most is a fornettipannon.hu honlapon érhető el, de a péktermékek már a peksnack nevet viselik.)

A Fornetti Európa Kft., illetve a szintén kecskeméti székhelyű Fornetti Kft. közleményéből az is kiderül, hogy a felmondás határidejétől ők látják el Magyarországon a Fornetti Franchise Master képviseletét. A hivatalos indoklás szerint azért kényszerültek rendkívüli felmondással megszüntetni az együttműködést az igali vállalkozással, mert elfogadhatatlannak tartják a standardoktól való bármilyen típusú eltérést.

A Fornetti nemcsak itthon, Európán belül, sőt azon kívül is jól ismert és bevezetett márkanév - a Fornetti franchise-hálózata Európa második-harmadik legnagyobb ilyen jellegű lánca. A rendszerhez jelenleg 26 ország tartozik. A magyar mellett a román, bolgár és ukrán piac számít a legnagyobbnak, de jelentős tételben szállítanak fagyasztott minőségi pékárut Németországba is. A cégcsoportban tízezren dolgoznak, és évente 50 millió kilogramm árut értékesítenek. A Bakutól Torontóig ívelő, 7000 tagból álló franchise-hálózat évente 200 millió eurós - jelenlegi árfolyamon 54 milliárd forint - forgalmat bonyolít le. Az alapító-cégtulajdonos Palásti József a szerződésbontás részleteiről továbbiakat nem árult el azt viszont hangsúlyozta, a termékek és szolgáltatások minőségéből és az élelmiszer-biztonságból továbbra sem kívánnak engedni.