Viharos forintgyengülés is jöhet

A banki elemzők a legvalószínűbbnek tartott folyamatokat nem értékelik nagyon kedvezőtlenül. A többség azonban elképzelhetőnek tart a felvázoltnál jóval rosszabb kilátásokat is.
B. Varga Judit, 2010. szeptember 16. csütörtök, 16:38
Fotó:

A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A legnagyobb bizonytalanságot Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője szerint a globális gazdasági növekedés jelenti.

A negatív forgatókönyv mentén, ha újra recesszióba kerül az USA és az eurózóna, akkor a hazai növekedés is lassúbb lesz, stagnálhat a GDP.

Ilyen közegben a munkanélküliség további emelkedésére is számítani kellene.

A W alakú forgatókönyv újabb esést okozna a világ tőzsdéin és árupiacain, ami az energia- és nyersanyagárak csökkenését vonná maga után.

A gyengébb forintárfolyam csak részben kompenzálná ezt a hatást, így az infláció lényegesen a cél alá süllyedne.

Az euró/forint árfolyam átmenetileg 300 közelébe is emelkedhet, de az elemző innen mindenképpen visszaerősödésre számít a kormány és a jegybank ellenlépései miatt.

A CIB elemzői a legnagyobb gondnak azt tartanák, ha a magyar kormány csalódást okozna a választások után: folytatja konfrontatív politikáját (például a magán-nyugdíjpénztári befizetések költségvetési elszámolásának ügyében) és nem tudja tartani a hiánycélt, vagy nem hoz olyan intézkedéseket, amelyek fenntartható módon is csökkentik Magyarország finanszírozási igényét.

Mindezt további leminősítések követhetnék, az S&P-nél bóvli kategóriába kerülnének a magyar állampapírok, a piaci bizalom meginogna, a hozamszintek jelentősen emelkednének, a forint viharosan veszítene értékéből.

Ezt - tették hozzá - még tetézhetné egy az újabb recessziós veszélyek miatt romló fejlett piaci hangulat, amely a kockázatosabb feltörekvő piaci eszközöket "büntetné".

Ilyen környezetben a svájci frank ismét megizmosodna, nehezebb helyzetet teremtve a magyar devizahitelesek számára.

Az OTP elemzési központjának idei évre vonatkozó növekedési prognózisa mindössze 0,4 százalék, amiről maguk is elismerik, hogy igen konzervatív, különösen az első félévben mért átlagosan félszázalékos növekedési ütemre figyelemmel.

Ugyanakkor - mondták el - a második félévben számos tényező hat a lassúbb növekedés irányába.

Ilyen, hogy a külső kereslet felívelése nagy valószínűséggel lassulni fog, a gyenge árfolyam miatt emelkedő törlesztési terhek visszafogják a fogyasztást, a beruházásokat pedig negatívan befolyásolja majd számos nagy állami projekt kifutása.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.09.16 22:15

Az Oszkó Peti szerint nem nagy kaland megcsinálni a jövő évi hiánycélt. Túl nagy gazdaságpolitikát ne várjál, mert nincs rá lové az EU forrásokat leszámítva (ami ugy 3% hiány alatt müködik - fölötte a pénzügyi halál vár minket ) csodákba ne higgy, ha elmultán nagycsoportos ovodás !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

medellin, 2010.09.16 21:54

Ki vár még a fidesztől értelmes gazdaságpolitikát? A lassú építkezés ugye nem túl látványos, ők inkább harcolni szeretnek, illetve itt a füher a lényeg, mert ő osztja ki a szerepeket, és ez az ember állandóan harcol. Itthon már ugye (főlkeg pár hét múlvaoktóber 3-án) már mindenkit legyőzött, így marad a nemzetközi terep a permanens harcához. Az eredmény, amivel ez jár, borítékolható. Nem a konszolidált jólét, sajnos az ellenkezője...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html