Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A legnagyobb bizonytalanságot Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője szerint a globális gazdasági növekedés jelenti.

A negatív forgatókönyv mentén, ha újra recesszióba kerül az USA és az eurózóna, akkor a hazai növekedés is lassúbb lesz, stagnálhat a GDP.

Ilyen közegben a munkanélküliség további emelkedésére is számítani kellene.

A W alakú forgatókönyv újabb esést okozna a világ tőzsdéin és árupiacain, ami az energia- és nyersanyagárak csökkenését vonná maga után.

A gyengébb forintárfolyam csak részben kompenzálná ezt a hatást, így az infláció lényegesen a cél alá süllyedne.

Az euró/forint árfolyam átmenetileg 300 közelébe is emelkedhet, de az elemző innen mindenképpen visszaerősödésre számít a kormány és a jegybank ellenlépései miatt.

A CIB elemzői a legnagyobb gondnak azt tartanák, ha a magyar kormány csalódást okozna a választások után: folytatja konfrontatív politikáját (például a magán-nyugdíjpénztári befizetések költségvetési elszámolásának ügyében) és nem tudja tartani a hiánycélt, vagy nem hoz olyan intézkedéseket, amelyek fenntartható módon is csökkentik Magyarország finanszírozási igényét.

Mindezt további leminősítések követhetnék, az S&P-nél bóvli kategóriába kerülnének a magyar állampapírok, a piaci bizalom meginogna, a hozamszintek jelentősen emelkednének, a forint viharosan veszítene értékéből.

Ezt – tették hozzá – még tetézhetné egy az újabb recessziós veszélyek miatt romló fejlett piaci hangulat, amely a kockázatosabb feltörekvő piaci eszközöket „büntetné”.

Ilyen környezetben a svájci frank ismét megizmosodna, nehezebb helyzetet teremtve a magyar devizahitelesek számára.

Az OTP elemzési központjának idei évre vonatkozó növekedési prognózisa mindössze 0,4 százalék, amiről maguk is elismerik, hogy igen konzervatív, különösen az első félévben mért átlagosan félszázalékos növekedési ütemre figyelemmel.

Ugyanakkor – mondták el – a második félévben számos tényező hat a lassúbb növekedés irányába.

Ilyen, hogy a külső kereslet felívelése nagy valószínűséggel lassulni fog, a gyenge árfolyam miatt emelkedő törlesztési terhek visszafogják a fogyasztást, a beruházásokat pedig negatívan befolyásolja majd számos nagy állami projekt kifutása.