Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Németország és Európa érdeke, hogy emberi életeket mentsen meg, csökkentse a klímaváltozás hatásait és, hogy megelőzzön egy újabb tömeges éghajlatváltozás okozta kivándorlási hullámot azáltal, hogy élhető jövőt teremt az afrikai fiataloknak - idézi a Deutsche Welle Gerd Müller német fejlesztési minisztert (amit először a 444.hu szúrt ki), aki szerdán mutatta be a csak új Marshall-tervként emlegetett nemzetközi támogatási programját.

Németország nagyobb hangsúlyt akar fektetni Észak-Afrika gazdasági fejlesztésére, hogy élhető körülményeket biztosítson az ott élőknek, és a kontinens belsejéből egyre feljebb húzódó embereknek. A becslések szerint Líbiában és Tunéziában már több százezer menekült várja, hogy Európába jusson. Tehát a térség gazdasági és politikai stabilizálása kulcsfontosságú lehet abban, hogy egy újabb migrációs válság elkerülhető legyen. A befektetésekkel pedig egyszerre adható humanitárius segítség, pörgethető fel a helyi és a német gazdaság.

A berlini törekvésekbe illeszkedik az is, hogy - fél éven belül másodjára - Angela Merkel német kancellár Egyiptomba és Tunéziába látogat a héten. Várhatóan diplomáciai megoldásokról egyeztet majd a helyi vezetőkkel, de az is elképzelhető, hogy már most tárgyalni kezdek a jövőbeni befektetésekről és Németország által folyósított támogatásokról. Erre utal, hogy a kancellár gazdasági delegációjával együtt utazik.

Németországban az ősszel választásokat tartanak, melynek az egyik legfontosabb kérdése, hogy az országot 2005 óta irányító Merkel hatalmon marad-e. A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint nagyon szoros eredmény várható: ugyan a kormányzó konzervatív CDU/CSU pártszövetség továbbra is a legnépszerűbb 31,5 százalékos támogatottságával, de csak 1,5 százalék az előnye a baloldali SPD előtt, amely 30 százalékon áll. Angela Merkelt a kancellárválasztáson szorongatja Martin Schulz, az SPD jelöltje, az államfő népszerűsége a menekültválság kezelése miatt esett vissza az elmúlt két évben.