A teszten a minőségi világos sörök közül első helyen végzett a Heineken, második lett a Budweiser, míg harmadik a Dreher és a Pécsi Sör holtversenyben.

A világos sörök csoportjában a Steffl volt a kóstolók kedvence, második lett a Tuborg, harmadik helyen pedig a Borsodi végzett. A teljes listát itt találja.

Így vizsgált a Nébih

A hatóság emberei először 12 nagyobb üzletlánc kínálatát mérték fel és mivel több mint 120 különböző márkájú vagy típusú világos, dobozos sörre bukkantak, az olvasók segítségét kérték.

Alkoholtartalom alapján tovább szűkítve, két csoport, 20-20 termékéből több mint 1000 szavazó kiválasztotta, mely söröket vizsgálják, végül 14 hazai, míg 6 külföldi előállítású ital jutott be a 20 tesztelendő közé, nem meglepően azok, amelyek a legtöbb boltban elérhetők.

A söröket először laborba vitték, ahol kiderült, hogy a vizsgált termékek minden tekintetben megfeleltek az előírásoknak. Alkoholtartalom tekintetében mindegyik megfelelt a dobozon jelöltnek, csupán kisebb, tűréshatáron belüli eltérések voltak. A legnagyobb mért különbség is csak 0,21 százalék volt.

A Magyar Élelmiszerkönyv előírása alapján világosnak az a sör nevezhető, amelynek EBC egysége kisebb, mint 20. Az EBC-színszám a European Brewery Convention Bizottsága által elfogadott színskála. A 20 sör közül a legkisebb EBC egység 5,3, míg a legmagasabb érték 16 volt.

Jó hír, hogy mind a 9 sör, amely viselte a minőségi vagy prémium jelzőt, megfelelt az előírásnak. Ehhez az kell, hogy extrakttartalma elérje a 11 százalékot.

A kedveltségi vizsgálaton szakértők és laikus kóstolók is részt vettek, így alakult ki a végső sorrend.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.