Öt kontinens jó néhány országában szedte az áldozatait az ausztrál Direct FX brókercég, amelynek itteni ügynökére, az Y-Gen Financial Kft.-re szerdán lecsapott a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank határozatában 6,5 millió forintnyi bírságot szabott ki az Y-Genre amellett, hogy eltiltotta a céget a további jegybanki engedélyhez kötött tevékenységhez.

Az Y-Gen nem először került összetűzésbe a jegybankkal, 2017 márciusának végén a hatóság már eltiltotta a céget a portfóliókezeléstől és a függő ügynöki tevékenységtől.

A társaság azonban a jelek szerint fittyet hányt az MNB határozatára, és tovább értékesítette a Direct FX termékeit, amely cég 2018. október 11. napjától fizetésképtelenség miatt felszámolás alatt áll, és tevékenységi engedélyét az ausztrál pénzügyi felügyelet (ASIC) - a prudenciális szabályok folyamatos és súlyos megsértése miatt - tavaly október 18-án, fél éves felfüggesztést követően, végleg visszavonta.

Eltűntek a pénzzel

A Direct FX határidős devizakereskedési platformot kínált az ügyfeleknek, de sokan azok közül, akik igénybe vették a szolgáltatásait, pórul jártak, a számlájukra betett pénzüket ugyanis nem tudták kivenni többé kivenni. Áldozatok a világ minden táján voltak, a társaság Facebook-oldalán lévő vélemények vagy ötcsillagosak vagy pedig egycsillagosak. Az ötcsillagosok egyike dicséri a profi brókert, az egycsillagosok viszont tavaly március óta arról panaszkodnak, hogy nem jutnak hozzá a pénzükhöz, és az ügyfélszolgálat is elérhetetlen. A bejegyzések alapján áldozatok között egyebek között akad a Dél-Afrikai Köztársaságban élő, tajvani és brazil ügyfél is.

Az MNB a határozatában utalt arra, hogy Magyarországon is lehetnek károsultak. A bírságösszeg meghatározásánál ugyanis súlyosító körülményként vette többek között figyelembe, hogy az Y-Gen jogosulatlan tevékenységét Magyarországon befektetési szolgáltatás nyújtására engedéllyel nem rendelkező vállalkozás javára, illetve vele együttműködve végezte. Enyhítő körülmény volt viszont, hogy a jogsértés csekély számú befektetőt érintett. Az MNB már nem először hívja fel a fogyasztók figyelmét arra, hogy az esetleges károsodás megelőzése érdekében egy-egy szolgáltatás - különösen az olyan tőkeáttételes befektetési termékek, mint az FX és a CFD - igénybevétele előtt mindig ellenőrizzék, az adott szolgáltató, ügynök rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiban.

Magyar offshore-paradicsomban bejegyzett cég

Az Y-Gen is érdekes cég. A társaság székhelye a magyar offshore-paradicsomnak is nevezett Újlengyelben van. A 2015-ös népszámlálási adatok alapján mindössze 1661 fős településre 2448 céget jelentettek be az Opten adatai szerint, ebből 903 a Határ út 12. szám alatt található, ahová az Y-Gent is bejelentették. A Google Maps utcaképe szerint ezen a helyen egy családi ház található. Bár Újlengyel arról híres, hogy nem vet ki iparűzési adót az ott lévő vállalkozásokra, az Y-Gennek többször is meggyűlt a baja az adóhatósággal. Már 2016-ban kezdeményezett egy végrehajtást ellene a NAV, 2017-ben pedig két újabbat rendeltetett el.

Mivel az Y-Gen több mint 900 céggel osztozik a székhelyén, nem csoda, hogy a kézbesítési címe nem egy fizikai cím, hanem egy email: a [email protected]. A cég ügyvezetője egyébként Orosz Péter, a tulajdonosa pedig Kiss Éva Csilla a cégadatbázis szerint. Az Y-Gent az elektronikus cégjegyzékbe beszámolót sem tavaly, sem tavalyelőtt nem adott be.