Virágzik az elektronikus árverés

Második éve tart az APEH e-liciteket, melyek negyedével növelték a megtérülési arányt.
NAPI, 2009. augusztus 11. kedd, 08:25
Fotó:

Eddig mintegy 450 zálogtárgyat és csaknem 340 ingatlant hirdettek meg a bírósági végrehajtók elektronikus úton. Jelenleg ugyan több ezer ügy van náluk folyamatban, de csak a január elseje után lefoglalt vagyontárgyakra lehet elektronikusan licitálni, és időbe telik, amíg a lefoglalást árverés követi - olvasható a Világgazdaság mai számában.

Augusztus végétől a lakóingatlanokra ismét él az önkormányzatok elővásárlási joga: a kilátástalan helyzetbe került lakáshiteleseknek az önkormányzatnál kell jelentkezniük, amely - elővásárlási jogával élve - fellép árverési vevőként, az ingatlan megszerzése után pedig annak bérbeadásáról szerződést köt az adóssal.

Második éve működnek elektronikus árverések az APEH-nál: a meghirdetett e-árverések száma ezernél is több, a sikeresen befejezett aukciók mennyisége pedig már 2008 végére elérte a 2500-at.

Az aukciók száma az év első felében azonban csupán 12 százalékkal emelkedett, a válság hatására visszaesett a kereslet, különösen az ingatlanok esetében: ezen a területen a sikeres aukciók száma közel harmadával csökkent az év első felében a tavalyihoz képest, az ezekből befolyó összeg pedig 45 százalékkal zsugorodott.

Az ingóságoknál a bevételcsökkenés jóval kisebb mértékű - mintegy 16 százalékos -, a sikeres árverések száma pedig még nőtt is - írja a lap. Az e-licit elindítása óta jelentősen javult a megtérülési arány: míg ez a hagyományos árverések esetében a 48 százalékot sem érte el, addig az elektronizálás óta ez az arány 60 százalék felett jár.

HOZZÁSZÓLÁSOK