Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB ezen felül arra is kötelezte a pénzforgalmi szolgáltatót, hogy haladéktalanul intézkedjen a rendelkezésre álló ügyfélpénzek - a követelésük devizanemében történő - arányos kifizetéséről. Az elszámolás fordulónapja 2019. május 14-e, amikor a jegybank ideiglenes intézkedésében megtiltotta a VirPay-nek a pénzforgalmi szolgáltatási tevékenység végzését és felügyeleti biztost rendelt ki a társasághoz.

Közölték, hogy az engedély visszavonásának napján megszűnik a társaságnál tevékenykedő felügyeleti biztos Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. kirendelésének hatálya is.

A jegybank határozatában rendelkezett arról is, hogy azon ügyfeleknél, ahol nem történt meg a teljes körű ügyfél-átvilágítás, az ügyfelek beazonosítását követően kerülhet sor az arányos kifizetésre, ha nem merül fel pénzmosásra utaló adat.

Az MNB intézkedését azzal indokolta, hogy a VirPay tulajdonosa nem rendezte a társaság tőkehelyzetét a határidő lejártáig, illetve a jegybank megállapította, hogy a pénzforgalmi társaságnál nem biztosított az ügyfélpénzek korlátozás nélküli rendelkezésre állása.

Felidézték, hogy az MNB korábbi átfogó vizsgálata alapján a 2018 júliusában kiadott, 13,5 milliós bírságot is tartalmazó határozatában már határidő kitűzésével kötelezte a VirPay-t többek között arra, hogy a jogszabályoknak megfelelően alakítsa ki az ügyfélpénzek kezelésére, nyilvántartására, és ezek ellenőrzésére vonatkozó szabályzatait és gyakorlatát. A társaság az ennek való megfelelésről azonban ezután sem adott számot teljes körűen. A jegybank ezért indított idén május elején célvizsgálatot a fennálló jogsértések feltárására - közölték.