Vis maior: a sima biztosítás nem fedezi a viharkárokat

A biztosítótársaságok a tegnap esti vihar kapcsán több ezer kárbejelentésre számítanak. Mivel a vihar vis maiornak, vagyis elháríthatatlan külső oknak minősül, csak a saját külön biztosítás alapján kaphatnak kártérítést az érintettek - mondta az MTI kérdésére Szurdi Nándor, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) vagyonbiztosítási tagozatának illetékese.
NAPI Online, 2006. augusztus 21. hétfő, 15:35
Fotó:

Ha a vihar hatására közterületen lévő fa akár emberben, akár autóban kárt okoz, a közterület tulajdonosa - az önkormányzat - csak a polgári jog felelősségi szabályai szerint köteles helytállásra, mivel a közterületre ugyanis nem lehet biztosítást kötni. Az önkormányzat akkor tehető felelőssé, ha nem tett meg mindent a kár elhárítása érdekében, de ha a kárt vis maior okozta, akkor mentesül a felelősség alól.

Az autókban esett károkat a casco alapján lehet megtéríttetni, a kötelező felelősségbiztosítás ugyanis erre nem terjed ki. A személyi sérüléseknél a balesetbiztosítás jut szerephez, amely része lehet a lakásbiztosításnak, de kapcsolódhat bankkártyához is. A lakásbiztosításoknál pedig a biztosítók kizárják a szerződésekben a vis maiorért viselt felelősséget.

HOZZÁSZÓLÁSOK