Visszafelé sülhet el a kormány fegyvere: megint a magyarokat büntetnék

Többféleképpen is a magyarokra hullhat vissza a kormány új intézkedéscsomagja, amellyel a nagy külföldi tulajdonú áruházláncokat akarja büntetni. A kis boltok magyar tulajdonosai és a nagyok magyar alkalmazottai lesznek a vesztesek.
Komócsin Sándor, 2017. március 14. kedd, 08:58
Fotó: Napi.hu

A kormány új áruházlánc-sanyargató intézkedéscsomagjának egyik eleme, a százszázalékos vasárnapi pótlék fizetése, amit a szakszervezetek és a dolgozók is támogatnak majd, de a kis boltok tulajdonosai nem tudnak kifizetni, így ennek előírása a megbüntetni kívánt áruházláncok malmára hajtja a vizet - írja a Magyar Nemzet. A napilap mások mellett Sáling Józsefet, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnökét szólaltatta meg.

Sáling nem tartja jó ötletnek azt sem, hogy forgalom alapján írják elő, hány embert kell foglalkoztatnia egy cégnek. A nagy áruházat ötször hatékonyabbak, mint a kicsik, mert sokkal több terméket kínálnak. Nehéz megmagyarázni, miért kéne őket ezért büntetni. Ehelyett inkább azokra a cégekre kellene figyelni, amelyek nem fizetnek vasárnapi pótlékot és folytatni kellene a bérfejlesztést.

A szakszervezetei vezető kifogásolja azt is, hogy ötletszerűen avatkoznak be a cégek működésébe, mert annak kárát előbb-utóbb az alkalmazottak látják. Például a munkaadók elvesznek a bérből vagy részmunkaidőben kezdik el foglalkoztatni az embereiket, ahogy az sok más esetben megtörtént.

Az elhíresült parkolóadóval kapcsolatban szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a fejlett világban nincs ilyenre példa, még ha az USA-ban és Nagy-Britanniában történtek is halvány kísérletek ilyesmi bevezetésére. A Levegő Munkacsoport szerint inkább azt kellene számon kérni a parkolókat építő cégeken, hogy ültettek-e annyi fát - parkolóhelyenként három-négyet -, amennyit az előírások szerint ültetniük kellett volna.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ptiszai60@gmail.com, 2017.03.14 10:47

Erőből odavágni, tönretenni.
Ez a Fidesz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2017.03.14 10:16

ha a kisboltban dolgozik egy alkalmazott vasárnap, akkor annak a vasárnapja nem ér annyit mint a szupermarketben dolgozóé? A kisboltba majd beáll a tulaj, meg a tescoba is beállhat tesly és cohen bácsi és csinálhatja maga! :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ablakzsiraf, 2017.03.14 09:21

A vasárnapi pótlék emelése szerintem jó intézkedés (alapvetően az alkalmazottak érdekeit nézi), de a parkolóadó és a kiszállításadó elég nagy ökörségnek hangzik, akárki fejében is született meg a korszakváltó ötlet, ugyanis a deklarált céljának nem tesz eleget. A kiszállítástól inkább csökken a környezet és útterhelés, a betonplacc bezöldítésének meg nem ez a módja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html