A tárca közleménye szerint az átadást nemcsak a célszerűség indokolja, hanem az is, hogy a konszolidációt követően a megyei önkormányzatok a jövőben alapvetően fejlesztési feladatokkal foglalkoznak majd, így ehhez jobban kapcsolódik az alapítványok tevékenysége.

A megyei vállalkozásfejlesztési alapítványok többségükben a megyei önkormányzatok, települési önkormányzatok és a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány alapításával jöttek létre 1991 és 1996 között, hogy mikrohitelt, tanácsadást nyújtsanak a vállalkozásoknak. Alapítói jogukat - részben vagy egészben - a megyei önkormányzatok gyakorolták.

Ez a jog a közigazgatási rendszer változásával, 2012. január 1-jén az államra szállt át, illetve a megyei intézményfenntartó központokhoz, és így - azok 2013. március 31-i megszűnéséig - az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) irányítása alá tartozik.

A kormány kiemelt célja a helyi és területi közigazgatási rendszer teljes szervezeti áttekintése és megújítása, alacsony hatékonyságának orvoslása és a struktúra átláthatóbbá tétele. Ennek érdekében alakították ki 2011. január 1-jével a fővárosi és megyei kormányhivatalokat, amelyekhez 2012. január 1-jén a megyei önkormányzatok konszolidációja és a megyei intézmények átvétele kapcsolódott - áll a közleményben.