Az OTP elnökének állításaival ellentétben az állami tulajdonban lévő Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) egyetlen fillér hozamot sem fizetett ki tagjai számára a neki juttatott 136 milliárdos összeg után, és ilyen a 2015-ös üzleti tervében sem szerepel - áll a szervezet közleményében. Hozzáteszik: Csányi Sándor állításai nem értelmezhetők azért sem, mert az általa kifogásolt törvényből egyértelműen kiderül: az integrációs szervezet kizárólag a tagintézmények befizetéseinek arányában fizethetne hozamot, így a kifizetett hozam csaknem 100 százaléka a magyar állam vagyonát gyarapítaná (az SZHISZ vagyonának 99,75 százalékát a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül a magyar állam bocsátotta a szervezet rendelkezésére).

Az SZHISZ-ben elhelyezett összeg és hozamai tehát az integrációs szervezetben maradnak, és szavatoló tőkeként szolgálnak a takarékszövetkezeti garanciaközösség biztonságos működtetéséhez, a takarékszövetkezetek tőkemegfelelésének folyamatos biztosításához - húzta alá a közlemény

Az új integrált takarékszövetkezeti rendszer, valamint a betétesek számára egyedülálló, kettős védelmet eredményező garanciaközösség létrehozásával egyértelműen teljesült az integrációs törvény egyik kiemelt célja, hogy jogilag és pénzügyileg is stabil lábakon álló, transzparensen működő takarékszövetkezeti intézményrendszer jöjjön létre - fogalmaz a dokumentum.

Ennek egyik első lépéseként - a magyar bankszektor történetében példa nélküli, teljes körű átvizsgálás nyomán - a Takarékbank és az SZHISZ megtisztították a takarékszövetkezeti szektort a szabálytalanul és felelőtlenül működő, ügyfeleiket és saját tulajdonosaikat is félrevezető, piackonform eszközökkel menthetetlenné vált pénzintézetektől. Az integrációból kizárt takarékok betéteseinek kártalanítása minden esetben a hatályos törvények előírásai szerint történt. A szövetkezeti hitelintézetek ugyanolyan tagjai és befizetői az Országos Betétbiztosítási Alapnak, mint bármely más pénzintézet, ezért az ő betéteseiket is megillette az OBA kártalanítása. A betétbiztosítási alap feltöltése pedig - piaci méretükkel arányosan - ugyanúgy sújtja a takarékszövetkezeteket, mint az OTP Bankot.

A radikálisan új alapokra épülő integráció nemcsak jogi és intézményi szempontból eredményes, de már kezdeti üzleti sikereket is fel tud mutatni. A tavalyi évben a Takarékbank Zrt. fennállásának legjobb eredményét érte el: adózott eredménye 2014-ben 2040 millió forintra emelkedett, miközben mérlegfőösszege 66 százalékkal, 800 milliárd forintra nőtt - áll az SZHISZ közleményében.