Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gyártóközpontot és regionális szervizt létesít az elsősorban tűzoltójárművek gyártásával és felújításával foglalkozó állami tulajdonú BM Heros Zrt. Kaposváron jövő tavasszal - jelentette be pénteken Szita Károly polgármester a somogyi megyeszékhelyen az MTI híre szerint. A cég öthektáros ipari parki területen végzi majd tevékenységét, üzemcsarnokait az állami Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. (NIPÜF) építi meg.  Az ipari parkba érkező gyár többek között tűzoltóautókat, katonai járműveket, mentőautókat fog majd gyártani.

A 100 munkahelyet létrehozó projekttel párhuzamosan félmilliárd forintból oktatási és képzőközpontot hoznak létre, és beindul a műszaki szakemberképzés a városban a Kaposvári Egyetem és az Óbudai Egyetem összefogásával. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerint a Heros beruházása hozzájárul egy olyan gazdasági környezet kialakításához, amely további befektetőket vonz Kaposvárra. A kormány egyértelmű szándéka a dél-magyarországi ipari beruházások elősegítése, mert nem jó, hogy a Balatontól délre még mindig a Pécsi Tudományegyetem és nem egy nagy cég a legnagyobb foglalkoztató.

Palkovics László beszámolt arról is, hogy a kormány folytatja a szakképzési rendszer átalakítását, ennek egyik eleme a technikum típusú intézmények visszahozatala. Jövőre a mostani szakgimnáziumok képzése 4+1 helyett 5 éves lesz, ami után a diákoknak szakmája, érettségije is lesz, felsőoktatásban tanulhatnak tovább, dolgozhatnak.

Rajnai Zoltán, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar dékánja pedig arról beszélt, hogy terveik szerint a 2020 őszén induló kaposvári műszaki felsőoktatási képzés biztosítja a szakember-utánpótlást a BM Herosnál, támogatja továbbá a városvezetésnek a teljes foglalkoztatás elérésére irányuló elképzeléseit.