A kormány újra lehetővé tenné az euróalapú lakáshitelek közvetítését, pontosabban újra engedélyezné jelzálogjog bejegyzését euróalapú hiteleknél, amelyek így újra piacképessé válnának. Ezzel a tervvel állt elő bő egy hónapja a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az Origo.hu Nemzetgazdasági Minisztériumban doglozó, két felsővezetői forrása szerint két forgatókönyv készült arra, hogy mit tehet a kormányzat. Bármelyik is lesz a végleges, könnyen kommunikálható úgy, hogy a szociális konzultáció során beérkezett válaszok alapján született a döntés, akár az igenek, akár a nemek lesznek többségben a devizahitelezésre vonatkozó válaszok között - írja a portál.

Az értesülés szerint, az egyik verzió szerint a kormány bár feloldja a hitelezés tiltását, ám a választott megoldással nyomban el is lehetetleníti azt. A minisztériumi forrásból származó információ szerint a törvényelőkészítő Nemzetgazdasági Minisztérium javaslata értelmében csak olyanok igényelhetnének euróalapú lakáshitelt, akik euróban kapják a jövedelmüket vagy annak nagy részét.

Statisztikák nem állnak rendelkezésre arról, hogy hány magyar szerzi jövedelmének túlnyomó részét euróban - írja a hírportál; de gyanítható, hogy nem sokan akadnak - hiszen a munkabért még a nagy multinacionális cégeknél is forintban fizetik, a nyugdíjakat forintban viszi a postás.