Visszatöltik a párnagázt a zsanai tárolóba

Vissza kell pótolnia a hiányzó párnagázt a Magyar Földgáztároló (MFGT) Zrt.-nek a zsanai tárolóba, többek közt ezért vásárolt saját célra földgázt az MVM-hez tartozó társaság.
MTI-Eco, 2014. szeptember 12. péntek, 08:22
Fotó: Napi.hu

Az MFGT honlapján található szerződések szerint a cég június 30. és jövő év július 1. között összesen 2,1 milliárd forint értékben vásárol fűtőanyagot az ugyancsak a cégcsoporthoz tartozó Magyar Földgázkereskedő Zrt.-től.

A Napi Gazdaság az MVM-től megtudta, a gázvásárlás főként a párnagáz kényszerű pótlására szolgál. A zsanai üzem technológiai sajátossága, hogy kitárolási időszakban (október és április között) párnagáz is kitermelődik a kereskedők gázával együtt. Mivel mindig ugyanannyi párnagáznak kell lennie a tárolókban a megfelelő nyomás tartása érdekében, a kitermelt párnagázt vissza kell sajtolni a tárolóba.

A mostani gázvásárlás azonban nem csak erre szolgál: ebből pótolják a normál üzemi veszteséget is, ami a forgalmazott mennyiség 0,5 ezrelékét teszi ki. Emellett pedig az MFGT négy tárolója közül kettőben gázzal üzemelnek a kompresszorok, így ezek működtetéséhez is tüzelőanyagra van szükség.

Csak jövő júliusban derül ki, hogy pontosan mekkora mennyiségű gázt vettek, mivel ez függ az addig betárolt gázmennyiségtől és a tényleges zsanai kitárolástól - ismerteti az újság.

mvm
HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2014.09.12 09:41

Az osztrákok már feltöltötték a sajátukat !!!

Amikor Putin pár hónappal ezelött Ausztriában járt,egyértelmüen kijelentették ,ök POLITIKAIlag semlegesek !!!
A német politikusok kicsit megpofozták öket,de KIBIRTÀK !!!

Sok munka lesz Ausztriában ,lehet menni dolgozni,valamint PÈNZT keresni!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html