Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A CBA azokra a hvg.hu-ban, majd a Népszabadságban is megjelent találgatásokra reagált, miszerint a CBA egyik fő húsbeszállítója, a Pagony Meat Kft. is gyanúsított vállalkozása a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által a közelmúltban feltárt "hús-áfacsalási ügynek".

A NAV bűnügyi szóvivője pénteken az MTI-vel azt közölte: ötmilliárd forint adót csalt el egy húskereskedelemmel foglalkozó bűnözői csoport, nyomozói harminchárom embert hallgattak ki gyanúsítottként.

Sárközi Alexandra tájékoztatása szerint a fővárosi cégkör az unió tagállamaiból áfa megfizetése nélkül szerzett be sertés- és marhahúst, illetve baromfit, amelyek eredetét eltitkolta, és egy felépített cégláncolaton átfuttatva, fiktív számlák segítségével belföldről származó, igen kedvező áru termékként szerepeltette könyvelésében és adóbevallásában. A láncolatban részt vevő társaságok az adófizetési kötelezettségük csökkentése érdekében felhasználták az áru eredetére vonatkozó fiktív számlákat.

A CBA keddi közleménye kiemeli: a cég törvényesen működő, a jogszabályokat és a kereskedelmi etikát, valamint szokásokat betartó vállalkozás, alapvető szükségleteket elégít ki a nemzetgazdaság és a lakosság érdekeit szolgálva. Több, mint ezer beszállítóval áll szerződéses kapcsolatban, és mindegyik partnerét rendszeresen ellenőrzi a cégnyilvántartásban, hogy bejegyzett, törvényesen működő cégről van-e szó, nincs-e folyamatban az adott vállalkozás ellen végrehajtási vagy felszámolási eljárás. A CBA ezen túlmenően nyilatkozattételre is kötelezi beszállítóit arra nézve, hogy közteher befizetési kötelezettségeiknek eleget tettek-e - tették hozzá.

Kiemelték: ezen túlmenően cégüknek semmilyen további eszköze nincs arra nézve, hogy beszállítóinak jogszerű működését ellenőrizze.

"Legfontosabb feladatunk a vásárlók minél teljesebb kiszolgálása, amit franchise hálózatunkban több mint 30 000 munkavállalóval valósítunk meg a mindennapokban" - hangsúlyozza a CBA közleménye. Hozzátették: a cég elemi érdeke, hogy megőrizze és fenntartsa vásárlói belé vetett bizalmát, és ennek érdekében mindent el fognak követni, hogy az igaztalan vádaskodásokat a leghatározottabb módon, jogi úton is visszautasítsák.