Visszautasítja a CBA, hogy bármi köze lenne az áfacsalásokhoz

A CBA Kereskedelmi Kft. visszautasítja azokat a gyanúsítgatásokat, amelyek szerint bármi köze lenne az úgynevezett "hús-áfacsaláshoz", és egyúttal leszögezi, hogy jogi úton is elégtételt fog venni azoktól, akik ezt terjesztik - közölte a CBA kedden az MTI-vel.
MTI, 2014. december 23. kedd, 16:46
Fotó: Napi.hu

A CBA azokra a hvg.hu-ban, majd a Népszabadságban is megjelent találgatásokra reagált, miszerint a CBA egyik fő húsbeszállítója, a Pagony Meat Kft. is gyanúsított vállalkozása a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által a közelmúltban feltárt "hús-áfacsalási ügynek".

A NAV bűnügyi szóvivője pénteken az MTI-vel azt közölte: ötmilliárd forint adót csalt el egy húskereskedelemmel foglalkozó bűnözői csoport, nyomozói harminchárom embert hallgattak ki gyanúsítottként.

Sárközi Alexandra tájékoztatása szerint a fővárosi cégkör az unió tagállamaiból áfa megfizetése nélkül szerzett be sertés- és marhahúst, illetve baromfit, amelyek eredetét eltitkolta, és egy felépített cégláncolaton átfuttatva, fiktív számlák segítségével belföldről származó, igen kedvező áru termékként szerepeltette könyvelésében és adóbevallásában. A láncolatban részt vevő társaságok az adófizetési kötelezettségük csökkentése érdekében felhasználták az áru eredetére vonatkozó fiktív számlákat.

A CBA keddi közleménye kiemeli: a cég törvényesen működő, a jogszabályokat és a kereskedelmi etikát, valamint szokásokat betartó vállalkozás, alapvető szükségleteket elégít ki a nemzetgazdaság és a lakosság érdekeit szolgálva. Több, mint ezer beszállítóval áll szerződéses kapcsolatban, és mindegyik partnerét rendszeresen ellenőrzi a cégnyilvántartásban, hogy bejegyzett, törvényesen működő cégről van-e szó, nincs-e folyamatban az adott vállalkozás ellen végrehajtási vagy felszámolási eljárás. A CBA ezen túlmenően nyilatkozattételre is kötelezi beszállítóit arra nézve, hogy közteher befizetési kötelezettségeiknek eleget tettek-e - tették hozzá.

Kiemelték: ezen túlmenően cégüknek semmilyen további eszköze nincs arra nézve, hogy beszállítóinak jogszerű működését ellenőrizze.

"Legfontosabb feladatunk a vásárlók minél teljesebb kiszolgálása, amit franchise hálózatunkban több mint 30 000 munkavállalóval valósítunk meg a mindennapokban" - hangsúlyozza a CBA közleménye. Hozzátették: a cég elemi érdeke, hogy megőrizze és fenntartsa vásárlói belé vetett bizalmát, és ennek érdekében mindent el fognak követni, hogy az igaztalan vádaskodásokat a leghatározottabb módon, jogi úton is visszautasítsák.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

foldnyuzo, 2014.12.25 15:58

@megalodon:
A különbséget nem én teszem, hanem a kormány neki nem mindegy, ki tömi zsebeit, különbséget tesz ez egyértelmű. Baldauf tömheti, a Tesco részvényese, aki lehet magyar is, nem.
Engem az érdekel ki jár kedvembe mint vásárlónak. Egyelőre az összes külföldi üzletlánc a vevő kiszolgálásában előtte jár a CBA-nak mindenben, még a parkolók nagyságában is. Ha nem hiszed mérd meg!
Megbüntetik azt aki szeretek, helyzetbe hozzák a silányat ahova csak kényszerből megyek vásárolni.
Az sem mellékes, hogy magyar újgazdagék még viselkedni sem tudnak, kihívó viselkedés, gőg, ki vagyok én, a vagyon mutogatása nagyon bosszantó a magyar átlagjövedelmek mellett. De a luxus mutogatása fideszes norma, így viselkednek ők.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2014.12.25 12:30

@foldnyuzo: Az abdai ügy nem rágalom, maga a nav és az ügyészség közölte.
ezenfelül sztem neked is mindegy, hogy a Baldauf vesz Porschét azon a profiton amit rajtad keres vagy a Tesco tömi be vele a más országokban elkövetett hibái miatti buktát (idén csak 1,4 milliárd font profitjuk lesz 2.-t várta be is dölt a részvénye, egyébként egy év alatt feleződött a Tesco részvényárfolyam).

A Cba meg nem részese a Pagony hús által elkövetett Áfa csalásnak hanem Ő vette meg sima Áfás számlára (nyilván a piaci ár alatt, mert Ők voltak a legolcsóbbak) és utalta el törvényszerűen... egyébként más Cba.-s hússzállítót is vizsgál a Nav sőt dec elején 130 helyszinre mentek ki egyszerre Budapesten..

2015 től nagyjából megszünik vagy visszaszorul a húsos áfa csalás mert a nagy halakat begyüjtötték és jön az Ekaer rendszer ami miatt ugyan kicsiben lehet játszani de 9 milliárdos áfacsalásokat már aligha reszkiroznak meg (ennyi volt pl a most előzetesben üldögélő BS Mix Kft.-s elcsalt áfa Nav által becsült értéke 2012-2015 között ami többszáz kamionyi hús adócsalásából jött össze kb 30 milliárdnyi húsból)

A lényeg, hogy ehhez a jenkiknek semmi köze, majd akkor lesz ha Orbán tovább haverkodik a Putyinnal, akkor előszedik a CIA.-s lehallgatásokat mondjuk Simicska és Orbán közötti telefonbeszélgetésekről :-D a Cseheknél bevállt, nálunk meg Orbán ultimátumot kapott lényegében, vagy szakít Orbánnal és federítí a Bunge -étolajos ügyeket vagy jön az információk kiszivárogtatása !

A jenkik először figyelmeztetnek, ha nem használ akkor meg lépnek, lásd olajár, először leverték egy hónapra, Putyin nem értette meg (Ukrajna), most leverik két évre és ezzel beboritják az Orosz költségvetést évekre és bedöntik vele a rubelt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2014.12.25 09:19

Ez a dolog is bizonyára az amerikaiak műve, hogy egyesek a kormány kedvenc áruházláncát hozzák hírbe. Volt már egy abdai ügy most itt a másik rágalom. Milliós dolláros Porschét is meg lehet szerezni tisztességes munkával és üzletpolitikával, sokkal jobb nekünk, ha magyar jár hollywoodi luxuskocsival, mint hogy valamilyen rusnya angol tescós aki a kivitt haszonból venné!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2014.12.24 19:22

@mandokilaci: Az orgazdaság gondatlan elkövetésének vétsége (ami szabálysértés de börtönnel büntethető 1-2 év) állhat fenn a cba esetében.

Ugyebár az (áfa) csalással megszerzett árukat a piaci árnál lényegesen olcsóbban vették meg mondjuk például kereskedőktől és nem a vágóhidról, vagyis ha nem is tudták, de azt feltételezhették, hogy a terméket a piaci ár alatti ára miatt áfacsalásból származik... ezzel viszont egy az egyben megvalósitják az orgazdaság úgynevezett gondatlan alakzatát ! Persze ezzel az a baj hogy bizonyítani kell, hogy sejtették mi van a háttérben de a 10% al olcsóbb ár miatt nem érdekelte Őket !

Szóva rájuk lehetne húzni a vizes lepedőt ha nagyon akarnák, mert azért nem naív gyerekek veszegetik a cuccokat arrafelé hanem minden hájjal megkent boltosok !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mandokilaci, 2014.12.24 16:55

Berosálok ,a CBA nem tud semmit az adókikerülésről ÁFA csalásról 99 FT cukor .Na kérem van megoldás erre ,régen kitalálták már.Áruért számla és semmi készpénz csak banki utalással lehet kiegyenlíteni.Viszont aki Kft.-t csinál a magánvagyonával is feleljen és a TELJES KÁRT befizettetni vele.Rögtön nem lenne " népszerű " havonta csődbe vinni és új Kft..-t alapítani majd megy tovább minden.Internetre feltenni a pénz és árumozgást ezzel nyomon követhető lenne minden.Hollandiában érdekes müxik a dolog Magyarországon meg nem ?Mondjuk azonnal befuccsolnának Orbánék és Vida is mehetne a lecsóba ha számítógépes program figyelné ezt !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html