Visszavonta a CIB besorolásait a Moody's

Visszavonta csütörtökön a CIB Bank összes besorolását a Moody's Investors Service, "üzleti okokra" hivatkozva.
NAPI, 2009. szeptember 17. csütörtök, 19:14
Fotó:

A nemzetközi hitelminősítő londoni bejelentése szerint az intézkedés nem azt tükrözi, hogy változás történt volna a pénzintézet hitelképességében; a visszavonás idején a CIB-nek nem volt besorolással ellátott, kint lévő adóssága - számolt be az MTI-Ecó.

A Moody's legutóbb május 19-én módosított a CIB besorolásain, a bank pénzügyierő-osztályzatát "C mínusz"-ról "D"-re, a helyi valutában vezetett betétek hosszú távú globális osztályzatát meredeken, "Aa3"-ről "Baa1"-re rontva.

Az egyszerre több fokozatú osztályzatrontást a cég annak idején azzal indokolta, hogy a CIB működési környezetének gyors romlása - amely miatt a hitelminősítő a magyar szuverén adósbesorolásokat is rontotta - jelentős nyomást gyakorolhat a CIB Bank önálló hitelképességére, amelyet a pénzügyierő-osztályzat fejez ki.

A szuverén adóskockázati osztályzat májusi visszaminősítése után a Moody's összesen nyolc - a CIB mellett az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a K&H, az MKB, az Erste Bank Hungary, a Budapest Bank és az MFB - besorolásait is rontotta, összefüggésben a magyar államadósi minősítés gyengítésével.

A Moody's tavaly november óta összesen két fokozattal, az addigi elsőrendű "A" kategóriából a közepes befektetői "Baa1" szintre rontotta a magyar állami kötvényadós-kockázati besorolást, negatív kilátással.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bbt62009, 2009.09.18 09:04

"Szégyenlistán" a CIB Bank
A CIB Bank Zrt.-t elmarasztalta a Budapesti Békéltető Testület

A CIB Bank Zrt. egyik ügyfele 2008. november 7.-én internet bankon kezdeményezte a CIB Ingatlan Alapok Alapja befektetési jegyeinek visszaváltását amit a bank nem hajtott végre és az ismert PSZÁF felfüggesztés miatt ez a fogyasztónak kárt okozott. A bank telefonos beszélgetésekben kártalanítást ígért de később ezt változó indokokkal megtagadta.

Az ügy a Budapesti Békéltető Testület elé került, amely BBT/6/2009. számú határozatában kötelezte a bankot az ingatlan jegyek 2008. november 24.-i árfolyamon történő visszaváltására (megtekinthető: http://www.pannon.info).

Ezen túlmenően megállapította a következőket:
• Az bank az Ingatlan alapját a fogyasztókat megtévesztő módon reklámozta és vonzó befektetésként tüntette fel még 2008. november 7.-én is.
• A Bank nem tagadhatja meg a fogyasztókkal készült hangfelvétel kiadását, és azt adja ki az ügyfélnek.

Ezzel szemben a CIB Bank Zrt:
• A megtévesztő reklámozást még 2008 végén is folytatta és a fogyasztókat megtévesztette mivel az ingatlan alapot az állampapírokhoz hasonlóan vonzó és biztonságos, de annál nagyobb hozamot ígérő befektetésként mutatta be akkor amikor azok árfolyama már folyamatosan csökkent. Kockázatát az állampapírokéhoz hasonlónak állította be.
• A Bank nem hajlandó kiadni az ügyféllel készült hangfelvételt.
• A CIB Bank nem rendezte az előírt árfolyamon a jegyek visszaváltását és azokat csak 2009. áprilisában váltotta vissza az előírtnál jóval alacsonyabb árfolyamon ami a fogyasztónak jelentős kárt okozott.

A fentiek alapján a CIB Bank Zrt. joggal szerepel azon cégek "szégyenlistáján" amelyek a a Budapesti Békéltető Testület (BBT) honlapján is helyet kaptak. Ezen azon cégek szerepelnek akik nem hajtják végre a BBT határozatát és a fogyasztó jogait semmibe veszik.

További információ a http://www.pannon.info oldalon!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html