Visszavonták a hatmilliárdos állami autóbeszerzést

A kormány döntése után visszavonta a 6 milliárd forint keretösszegű központosított személygépjármű közbeszerzési eljárását a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) - közölte a KEF.
Inforádió, Napi.hu, 2015. július 3. péntek, 17:16
Fotó: Napi.hu

A főigazgatóság a visszavont eljárásban nem a kereskedőkre, hanem a gépjármű vásárlására engedéllyel rendelkező intézmények felelős vezetőire bízta volna, hogy - a keretmegállapodás által nyújtott lehetőségek alapján - milyen teljesítményű és felszereltségű gépjárművet szerezzenek be. Az EU-s forrásból finanszírozott gépjármű beszerzésekre további, szigorúbb egyeztetési eljárások érvényesek - emeli ki a közlemény, hozzátéve: a KEF - ahogy eddig is, úgy a jövőben is - a lehető legnagyobb versenyt kívánja elérni a közbeszerzései során. A fő célja pedig minden esetben, hogy az ellátott intézmények a beszerzéseiket költséghatékonyan tudják megvalósítani.

Lázár János azt közölte: nem

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki tájékoztatóján jelentette be, hogy a kormány áttekintette az államapparátus gépjárműveinek helyzetét és szükségtelennek tartja a 6 milliárd forintos beszerzést. A következő időszakban semmilyen gépjárműbeszerzés nem lesz - jelentette ki a tárcavezető.

A Napi.hu elsőként számolt be arról, hogy a napokban a KEF három évre, nettó hatmilliárd forint keretösszegű autóbeszerzést hirdetett. Ezen a költségvetési intézmények és az önként csatlakozó szervezetek számára szerzett volna be hat részben - az alsótól a felső-közép kategóriáig - új autókat és ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokat. A gyártók-forgalmazók részenként tehettek volna ajánlatot. A közbeszerzés nyomán egy nyertes ajánlattevővel kötöttek volna keretmegállapodást.

Majd másképp vásárolnak

A KEF honlapján elérhető autós keretmegállapodások adatai alapján ugyanakkor látszik, hogy kimerültek ezeknek a keretösszegei, így a költségvetési intézmények ezután nem a központosított beszerzés keretében, hanem egyedi igény alapján, a fejlesztési tárcától engedélyt kérve fognak majd autókat vásárolni, ha szükséges lesz.

Ugyanakkor a miniszereknek és államtitkároknak májusban új autókat vásárolt a KEF, nettó 430,7 millióért. A vezetői járműveket folyamatosan cserélik, 2011-ben és 2014-ben is frissítették az autóparkot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.07.03 20:52

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.07.03 18:59

A legtöbbet futó mentőtiszti kocsi a belvárosban egy 11 éves Ford Focus majd 300.000 km-el...amit ha kell megbüntet a közterületfelügyelet mert járdán parkol, hogy ne zavarja a forgalmat ameddig életet mentenek...
Még jó, hogy a sok-sok jó hírt össze tudja kapcsolni az emberek egy része.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html