Júliusban a vállalati szektor hitelállománya 82,1 milliárd forinttal zsugorodott, míg a tranzakciókat vizsgálva a vállalati kölcsönök állománya 35,4 milliárd forinttal apadt: ezen belül a forinthiteleké 3,8 milliárd forinttal emelkedett, a devizakölcsönöké 38,8 milliárd forinttal csökkent - írta a Világgazdaság a Magyar Fejlesztési Bank MFB Periszkóp című kiadványára hivatkozva.

Hazai fizetőeszközben a cégek hatodik hónapja vesznek fel több hitelt, mint amennyit törlesztenek: ez vélhetően részben a növekedési hitelprogram második szakaszának köszönhető, és a pénzügyi szektor a Magyar Nemzeti Bank hitelezési felmérései alapján a forintkölcsönök iránti kereslet további bővülésével számol. Ennek ellenére - mutat rá az elemzés - a magyarországi vállalkozások hitelállománya éves szinten továbbra is régiós átlagot meghaladó mértékben szűkül.

A forintkölcsönök kamatai a jegybank monetáris lazítási ciklusát követve újabb történelmi mélypontra estek júliusban: az 1-5 éves hazai fizetőeszközben nyújtott hitelek átlagos kamatszintje 4,72 százalékra süllyedt, míg a hosszabb futamidejű kölcsönöké 4,64 százalékra csökkent, és így utóbbi második hónapja alacsonyabb, mint a hasonló feltételek mellett kínált lengyelországi hitelek kamata.

A hazai bankszektor helyzetét tárgyaló részben az MFB elemzése felhívja a figyelmet arra is: a devizahitelekkel kapcsolatos várható veszteségek miatt a korábban vártnál lassabban indulhat el a bankszektor tevékenységének aktivizálódása.