Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt év végén, ha minimális mértékben is, de nőtt a hazai használtautó-piac − mondja Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója. Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetője szerint a piacot alapvetően meghatározza a kínálat beszűkülése az egy-három éves autók körében. Az utánpótlás hiánya a 2007 óta negyedére zuhanó újautó-eladásokkal magyarázható, ezt a hiányt az import csak mérsékelni volt képes.

Az év végére komolyabb keresleti korlátok is megjelentek a piacon: 2011 utolsó negyedévében a végtörlesztés számottevő forrást vont el a használtautó-piacról, és ezzel még 2012 első felében is számolni kell − állítja Szemes Árpád. A jelenlegi helyzet nagyban kiszámíthatatlan: a regisztrációs adó ha valahol, hát inkább az újautó-importban tud majd segíteni, ám ott is kérdéses − véli Horváth Zoltán.

A Használtautó.hu ügyvezetője szerint a regisztrációs adó jótékony hatása csak akkor éreztethetné majd igazán a hatását, ha az euró árfolyamát sikerülne jóval 300 forint alatt stabilizálni. A forint gyengülése ugyanakkor ma már az exportnak kedvez − állítja a Weltautó márkaigazgatója. Szemes Árpád hasonló trendeket lát, elmondása szerint egyre több, euróban számolva jutányosan elérhető újszerű autót visznek ki az országból külföldre.