A lépést a legnagyobb hazai versenypiaci gázkereskedő kiürítésére való törekvésnek és pénzmosásnak tartja a cég. A Mabofi ezt azokra a határozatokra alapozza, melyek közte és az EMFESZ tavalyi tulajdonosváltásában érintettek között folyik. A magyarországi társaságot ugyanis nem akarták eladni, az ügylet a jóváhagyásuk nélkül köttetett.

A ciprusi cég közleménye szerint a leány eladása ütközik a svájci ideiglenes bíróság határozatával és a magyar joggal is. A Fővárosi Ítélőtábla végzése szerint ugyanis a Magyar Energia Hivatal hibázott, amikor elismerte a RosGast az EMFESZ új tulajdonosának. Továbbá, a Mabofi szerint azért is jogszerűtlen volt az EMFESZ Erőmű eladása, mert a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) is eladási tilalmat rendelt el az EMFESZ üzletrészére azon per kapcsán, amelyet a társaság ügyvezetője ellen folytat.

Góczi István ugyanis a Mabofitól kapott - de a ciprusi vállalat szerint erre őt fel nem jogosított - meghatalmazás alapján egyetlen dollárért adta el az általa vezetett céget a RosGasnak. Góczi szerint ugyanakkor jogszerű volt az adásvétel: szerinte a hivatkozott svájci bíróság már feloldotta az eladási tilalmat és nem tekinti korlátozó hatásúnak az NNI rendelkezését sem, mert az kizárólag az EMFESZ üzletrészére vonatkozik, a leányvállalatra nem. Az ügyvezető eltérően értelmezi az energiahivatal elmarasztalására vonatkozó döntést is.