Vivendi-eladás: részletek csak holnapután

Amint azt a NAPI Gazdaság az elmúlt év végén jelezte, két társaság, az American International Group és az angol GMT Communications Partners vásárolja meg a Vivendi Telcom Hungaryt (VTH), a Népszabadság értesülései szerint kevesebb, mint 450 millió dollárért. Az MTI úgy tudja, az érintett cégek és a szaktárca csütörtöknél előbb semmit sem hoznak nyilvánosságra az ügyletről.
NAPI Online, 2003. január 7. kedd, 15:02
Fotó:

Holnapután személyesen találkozik Kovács Kálmán, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium vezetője a Vivendi, illetve a két vevő képviselőivel, s csak ezt követően tájékoztatják a nyilvánosságot az adásvételről. Az MTI szerint az ügyletről ma délelőttig a minisztériumot sem tájékoztatták hivatalosan, bár a vevők másfél hónapja már találkoztak a miniszterrel, s akkor jelezték is, hogy érdeklődnek a Vivendi iránt.

A NAPI Gazdaság december végén úgy értesült, hogy a tervek szerint március végéig zárják le a Vivendi Telecom Hungary értékesítési folyamatát. Az áprilistől valószínűleg már új tulajdonosokhoz tartozó vállalat minden bizonnyal nevet is vált. A NAPI információi szerint a GMT kisebbségi tulajdont szerez a VTH-ban. Amennyiben napokon belül sikerül aláírni az adásvételi megállapodást.

A VTH, illetve annak jogelődje kilenc évvel ezelőtt, a távközlési piac privatizációjakor jelent meg Magyarországon. Kezdetben a Déltáv Rt. és a Digitel 2002 Rt. koncessziós területén, vagyis a Dél-Magyarországon, illetve Vác-Fót-Gödöllő környékén nyújtott helyi távközlési szolgáltatást, majd a csoporthoz került a Jásztel, illetve megszerezte a UTI-cégeket: az EgomComot, a Kisdunacomot, a Dunatelt és a Bakonytelt, amivel az ország lakosságának 15 százalékát fedi le szolgáltatása. A távbeszélő tevékenység mellett az üzleti kommunikáció és az internetszolgáltatás piacán is jelen van a VTH, s az egy évvel ezelőtti liberalizáció idején a vezetékes távközlési vállalkozások közül a Matáv egyedüli kihívójaként jelent meg a lakossági távolsági távbeszélőpiacon.

A VTH a tavalyi 41 milliárd forint után az idén 49 milliárd forint bevételre számít. A társaság tavalyi adózott nyeresége - főként a forint-euró átváltásból fakadóan - 4 milliárd forint volt, ám az árfolyamnyereség nélkül is eredményesen gazdálkodott. A cégvezetők korábbi közlései szerint a VTH idén is pozitív eredményre számít.

HOZZÁSZÓLÁSOK