Figyelmeztetést adott ki a Vízművek - rengeteg fogyasztót érint

Időben fel kell készíteni a szabadban lévő vízcsöveket és vízórákat a fagyra - figyelmeztet a Fővárosi Vízművek.
Szász Péter, 2018. november 30. péntek, 14:06
Fotó: Napi.hu

Az utolsó percekben vagyunk, hogy megtegyük a szükséges óvintézkedéseket annak érdekében, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit - írják.

A belső hálózat és a vízmérők fagy elleni védelméről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia, mint ahogy a fagy elleni elmulasztott védelemből eredő meghibásodáskor a mérő cseréjének költségét, illetve az elfolyt víz díját is az ingatlantulajdonosnak kell viselnie.

A szilánkokra tört üveg az óralapon, az eldeformálódott számlálószerkezet, esetleg a vízaknában csöpögő víz szinte biztosan a téli hidegben tönkrement vízmérőre utal. Intő jel lehet az is, ha a lakásban nem vagy csak alig folyik a víz a csapból.

Télen rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nincs-e víz az aknában, illetve hogy helyén van-e az aknafedél, aminek a hőszigeteléséről is érdemes idejében gondoskodni. A fagy ugyanis leginkább a néhány milliméteres vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos.

Erre a legalkalmasabb egy hungarocell lemezt az aknatető aljára rögzíteni. Az esetek döntő hányadában ez megfelelő védelmet biztosít, de aki még óvatosabb, a vízmérőt is leszigetelheti. Erre akár egy papírdoboz is alkalmas, amelyet lefelé fordítva kell a mérőszerkezetre helyezni, amely benn tartja a talajból felfelé áramló kevés hőt.

A pincékben lévő vízmérők megóvása érdekében ellenőrizni kell a pinceablakok épségét, és ha a vízmérő, illetve a csövek a külső talajszinttől egy méternél kisebb távolságra vannak, hőszigetelésükről külön is gondoskodni érdemes. A falakon kívül lévő, illetve a nem kellően szigetelt vízvezetékeket szigetelni vagy még a tél beköszönte előtt vízteleníteni kell. Nem szabad elfelejtkezni a kerti csapokról sem.

Ha már megtörtént a baj, fontos, hogy a vízmérőt vagy a szabadon lévő műanyagcsöveket ne próbálják nyílt lánggal felolvasztani, mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, illetve a csövet.

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén a vízóra elfagyása esetén 06-1 247 7777-es telefonszámot kell hívni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2018.11.30 23:25

Eső után köpönyeg, 2 napja fagy van és -5-8 fok van hajnalban. Legközelebb talán a fagyok előtt kellene ezt a "figyelmeztetést" kiadni :)
Hamarosan jön a mindenki üljön át egy másik autóba :) - csak essen egy kis hó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

fazakasl, 2018.11.30 20:16

Én mindezt épp a tegnapi napon tettem meg, mert a kerti csapom alatti szabadtéri vizestálba már "belegyógyult" a víz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html