Vizet vedel a magyar

Az európai átlagnál jóval több vizet fogyasztanak a magyarok - derül ki a GfK hungária Piackutató legfrisebb felméréséből.
NAPI Online, 2006. március 22. szerda, 10:24
Fotó:

A magyarok mintegy 40 százaléka naponta fogyaszt ásványvizet, s az összes vízfogyasztásunk jóval az európai átlag felett van. A 17 európai országra, valamint az USA-ra, Oroszországra és Törökországra kiterjedő kutatásból kiderül, hogy Európában az olaszok 92 százaléka iszik vizet a főétkezéshez, de Magyarország a maga 78 százalékos értékével előkelő helyen áll a rangsorban. A lista végén a finnek állnak, a skandináv ország lakóinak mindössze 47 százaléka iszik vizet.

A közép-kelet-európai régióban a románok állnak az élen, itt 80 százalékos az arány, majd Magyarország következik 78 százalékkal. A vizsgálatban résztvevő országok közül Oroszország a negatív rekorder, a lakosság 21 százaléka iszik csak vizet étkezéskor, az oroszok döntő többsége ugyanis inkább teát iszik. Az összes vizsgált ország átlaga 58 százalék, az európai 67 százalék, de a magyarok "vízszeretete" ez utóbbit is könnyedén felülmúlja.

Hazánkban a csapvíz és a hagyományos szódavíz mellett egyre népszerűbbek a különféle ásványvizek: 1989 és 2005 között 29-ről 78 százalékra nőtt az ásványvizek kedveltsége Magyarországon, vagyis ilyen arányt képviselnek azok, akik különösen szívesen fogyasztanak ásványvizet. A szódavíz népszerűsége ezzel szemben a kezdeti 60 százalékról némi csökkenés után visszaállt az eredeti szintre. Míg 1989-ben hetente több, mint egyszer, addig 2005-ben hetente már közel négy alkalommal fogyasztottunk ásványvizet.

A magyar lakosság 39 százaléka iszik napi rendszerességgel ásványvizet, főként a nők kedvelik ezt az italt. A felmérés érdekességként megemlíti, míg az ásványvizet naponta fogyasztók között túlnyomó, 57 százalékos többségben vannak a felsőfokú végzettséggel rendelkezők, addig a szódavíz-kedvelők körében az alapfokú iskolázottságú fogyasztók a felülreprezentáltak (30 százalék a 21 százaléknyi felsőfokú végzettségűekhez képest). A háztartás havi nettó jövedelmének növekedésével pedig növekszik az ásványvizet naponta fogyasztók aránya.

HOZZÁSZÓLÁSOK